OSLO (Nettavisen): Regjeringen varslet torsdag koronatiltak på tre nivåer i møte med høyt smittepress og stor usikkerhet om omikron-varianten: Det blir regionale tiltak for Oslo og 24 andre kommuner som er spesielt berørt av smitte, det blir skjerpede tiltak for innreisende til Norge, og det blir nasjonale tiltak i hele landet.
Statlige regionale tiltak i disse kommunene innføres fra midnatt 2. desember.
Se video fra pressekonferansen: Disse tiltakene innføres nå
Dette er tiltakene
- Oslo og 24 kommuner: Munnbindpåbud, mer hjemmekontor og antallsbegrensning (Oslo, Asker, Bærum, Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn og Moss). Eidsvoll og Nittedal ble glemt da regjeringen listet opp tiltak i Oslo-regionen. Men kommunene får tiltak likevel, melder NTB.
- Statlige regionale tiltak i disse kommunene innføres fra midnatt 2. desember
- Skjerper de nasjonale anbefalingene og ber voksne holde avstand
- Regjeringen innfører testkrav ved innreise og grensekontroll
- Arbeidsgiveransvaret for sykepenger reduseres til fem dager
- Regjeringen viderefører økonomiske ordninger for kultur, idrett og frivillighet til sommeren
Les også: Byrådsleder: - Omikron endrer spillereglene

Dette er koronatiltakene som gjelder nå
Støre: - Er ikke over
- Denne pandmien skal vi kontrollere gjennom vinteren, og den er ikke over. Det har vi fått demonstrert de siste ukene, innledet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen.
- Det kan bli aktuelt med nye, strenge tiltak og kort tid. Vi må rett og slette følge utviklingen, sa han videre.
Støre sier det er nødvendig å sette inn tiltak i Oslo og kommunene rundt, slik Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har anbefalt.
- Vi gjør det for dem som kan bli alvorlig syke og for dem som jobber ute i helsetjenesten og for at folk flest kan leve normale liv, sa statsministeren.
Les også: Ett omikrontilfelle bekreftet i Øvre Eiker – knyttet til utbruddet på julebord i Oslo
Les også: Flere kommuner i Viken vil innføre tiltak
- Unngå klemming og håndtrykk
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) presenterte skjerpede nasjonale anbefalinger og ba voksne om å unngå klemming og håndtrykk:
- Vi ber voksne om å holde avstand til hverandre, gjerne en meter hvis det er mulig, unngå klemming og håndtrykk, sa Kjerkol.
Regjeringen anbefaler også arbeidsplasser i hele landet om å tilrettelegge for hjemmekontor der det er mulig, og når det ikke går utover viktige og nødvendige tjenester.
Statlige regionale tiltak for å bremse og forsinke smittespredningen i 23 kommuner innføres fra midnatt 2. desember.
Kjerkol sier regjeringen trekker i bremsen.
- Vi gjør det for å beholde kontrollen, beskytte befolkningen og en helsetjeneste som er under press mange steder. Vi gjør det for å få vaksinert så mange som mulig med tredje dose. Vi gjør det for å få mer kunnskap og bedre oversikt.
Les også: Støre om julebordene: – Må ta en vurdering ut ifra de nye tiltakene
60 smittet på julebord
- Hendelsene de siste to dagene kan tyde på at flere omikron-smittede er kommet til landet, og at varianten allerede kan ha smittet flere enn vi har oversikt over, opplyser Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet torsdag. Under et julebord den 26. november i Oslo ble minst 53 av 120 deltakere smittet av to deltakere som hadde kommet hjem fra Sør-Afrika to dager tidligere, noe som kan indikere at varianten er særlig smittsom, heter det videre fra Helsedirektoratet.
Torsdag kveld opplyser Oslo kommune at det er snakk om cirka 60 smittede etter julebord-utbruddet.
En av de smittede er bekreftet smittet med omikron-varianten gjennom helgenomsekvensering, mens 15 har sannsynlig smitte med omikron-varianten, opplyser Oslos helsemyndigheter til NRK torsdag kveld. De smittede har milde symptomer, som hodepine og sår hals.
De som er smittet skal alle være vaksinert, ble det opplyst på regjeringens pressekonferanse.
Det er torsdag kveld bekreftet ett tilfelle av omikronsmitte i Øvre Eiker, melder Drammens Tidende. Også dette tilfellet er knyttet til det samme julebordet i Oslo. Kommunen ber om tiltak.
- Strategiens hovedmål er å holde epidemien under kontroll slik at man forhindre betydelig sykdomsbyrde og betydelig belastning på helsetjenesten. Det er bakgrunnen for at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler forsterkede tiltak i Oslo-området, en anbefaling som regjeringen altså følger opp.
Les også: Statsforvalteren ber om tiltak for Bergen og kommunene rundt
Allerede innførte tiltak
Mandag 29. november 2021 ble det innført flere nasjonale tiltak for å begrense og forsinke spredningen av den nye omikronvarianten i Norge. Disse tiltakene er:
- Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
- Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.
- Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Utelivsaktør: - Avlysninger for én million bare i dag
De kontaktreduserende tiltakene
Dette er regjeringens nasjonale tiltak, slik de er presentert på regjeringen.no torsdag:
- Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming (nytt) og håndhilsing.
- Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent (nytt)
- Vi ber voksne vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe (nytt).
- Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
- Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
- Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, f.eks når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.
Tiltak som ble innført 27. november
Tiltakene som ble presentert torsdag kommer i tillegg til innreisetiltak som ble innført fra og med 27. november. Det ble blant annet innført bestemmelser om at alle som ankommer Norge etter å ha oppholdt seg i Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi, får plikt til gjennomført test før innreise, test ved ankomst, test etter 7 døgn og plikt til å være i innreisekarantene i 10 døgn uavhengig av om man kan fremvise dokumentasjon på at man er fullvaksinert eller har gjennomgått sykdom. Det ble også innført forbud mot direkteflyvninger fra disse landene.
Både Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) deltok på pressekonferanse om koronasituasjonen torsdag. Det gjorde også helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg.
- Fare for lekkasje fra Oslo-området
Det er sannsynlig at det kan finnes andre omikron-smittede i landet etter reise i sørlige Afrika, mener helsemyndighetene. Smitte med omikron kan og tenkes å være utbredt andre steder i verden, og vi kan ha fått innførsel av omikron også fra andre land. I tillegg er det fare for en del lekkasje fra Oslo-utbruddet. Disse fanger vi ikke opp gjennom TISK.
Se anbefalingen fra Helsedirektoratet (PDF)
Denne situasjonen sammen med den generelt økende smittespredningen i Oslo og Viken kan begrunne innføring av mer omfattende kontaktreduserende tiltak i en periode, mener Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.
Helsedirektoratet og Folkehelseinstittet har i forkant anbefalt forsterkede tiltak i kommuner som er berørt av pågående utbrudd av omikron-variant og hvor det også er stor belastning på spesialisthelsetjenesten.
Anbefalingen gjelder for Oslo, Asker, Bærum og opptaksområdet til Ahus (Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn).
Regjeringen føyer også til Moss på lista. Nittedal og Eidsvoll ble glemt da listen ble presentert, men disse kommer også med, melder NTB.
Anbefalingen omfatter blant annet oppskalereing av vaksinasjon med oppfriskningsdose til personer over 65 år og helsepersonell iht. anbefalingene, og opprettholde tilbudet til alle som ikke har mottatt første eller andre dose.
- Økt bruk av hjemmekontor når det er mulig. Slik kan antallet nærkontakter reduseres, og det bidrar til å redusere trengsel i kollektivtrafikken.
- Arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, bør legge opp til at ansatte jobber hjemmefra deler av uken, for eksempel 50 prosent.
- Bruke munnbind der det ikke er mulig å holde avstand innendørs i det offentlige rom og på kollektivtransport, butikker, fellesarealene på kjøpesentre, På kollektivtransport og innendørs stasjonsområder, taxi. Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før reisen er avsluttet og passasjeren har gått ut av taxien.
Smittetallene i Norge er høye. Onsdag ble det registrert 4045 koronasmittede personer i Norge, 2525 flere enn samme dag i forrige uke.
I tillegg er omikronvarianten påvist flere steder i landet. Varianten antas å være mer smittsom enn andre varianter av koronaviruset.

Byrådsleder: - Omikron endrer spillereglene