Regjeringen innfører følgende tiltak, skriver de på sine sider:

  • Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Kan spre seg raskt

– Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

- Vi tror omikron-varianten etterhvert vil få fotfeste i Norge, men det er om å gjøre at det ikke skjer for raskt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

Mandag klokken 12.48 ble det også kjent at 250 koronasmittede pasienter er innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 29 pasienter fra fredag.

38 av pasientene får respiratorbehandling, og 58 ligger på intensivavdeling.

Les også: Gode nyheter om omikron-varianten

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol ifølge pressemeldingen fra regjeringen.

Mange under 65 år har ikke fått tredje dose

Til nå har under halvparten (47,6 prosent) av dem som er 65 år og eldre, fått en tredje dose koronavaksine. Over en halv million personer er nå vaksinert tre ganger, melder NTB.

Helsemyndighetene har bedt kommunene få opp tempoet når det gjelder tredjedosevaksinering. Hvis ikke, rekker de ikke å vaksinere alle over 65 med en oppfriskningsdose før jul.

- Men vi regner med at det ordner seg etter hvert. Kommunene har ganske god kapasitet til å vaksinere, men det varierer litt mellom kommuner, og det er krevende å skaffe personell, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til NTB.

FHI har kortet ned den anbefalte tiden mellom andre og tredje dose fra seks til fem måneder.

Ifølge FHIs tall er i alt 541.222 personer registrert vaksinert med tredje dose. Av disse er 459.767 personer 65 år eller eldre. Ifølge SSBs statistikk for 2021 utgjorde disse aldersgruppene i alt 965.742 personer.

Støre orienterer Stortinget

Kommunene er kalt inn til et hastemøte med helseminister tirsdag klokka 09, skriver Dagbladet.

Klokka 10 tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre orientere i Stortinget om regjeringens koronastrategi.