*Nettavisen* Nyheter.

Innfører tredelt foreldrepermisjon

Foto: (Montasje:Nettavisen)

Regjeringen legger opp til en tredeling av foreldrepermisjonen med like mange uker til mor som til far.

26.11.10 12:43

Det går fram av Likelønnsmeldingen som likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) legger fram fredag, på sin siste arbeidsdag før en fire måneder lang pappapermisjon.

- Forutsetter likestilling hjemme
De tre ukene med permisjon før fødselen skal fortsatt forbeholdes mor, og teller ikke med i mammakvoten.

- Uten likestilling på hjemmebane, oppnår vi ikke likelønn, sier leder Gunn Karin Gjul (Ap) av Stortingets familie- og kulturkomité.

Gjul er glad for at det for første gang legges fram en egen stortingsmelding om likelønn. Hun mener vi er nødt til å gjøre noe med kjønnsrollemønsteret hvis vi skal oppnå likelønn.

- I denne meldingen foreslås det en rekke konkrete politiske grep for å fremme likestilling, slik som en tredeling av foreldrepermisjonen og lønn under ammefri, forteller Gjul.

- Unik valgfrihet
Norske småbarnsforeldre har en valgfrihet som i internasjonal målestokk er unik, mener stortingsrepresentanten.

- Vi tvinges ikke til å velge vekk barna dersom vi ønsker å være yrkesaktive. Vi kan faktisk si ja takk til begge deler.

Foreldrepermisjonsordningen gir oss i form av dens eksistens stor valgfrihet. Og gjennom budsjettet gjøres ordningen enda bedre. Nå får også fedre tilgang til den flotte ordningen gjennom å utvide fedrekvoten til hele 12 uker. Og med fedrekvoten utviskes de gamle kjønnsrollemønstrene som har begrenset fedrenes valgfrihet.

- Det har aldri vært høyresiden som har gitt småbarnsforeldrene økt valgfrihet, det er det venstresiden og mellompartiene som har sørget for, konstaterer Gjul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.