Innføring i ulike standarder

Blir du forvirret av alt snakket om pluss og minus og W'er, er dette siden for deg.

09.03.04 10:04

Her er de ulike standardene:
DVD-R(W)-standarden er basert på standarder satt av DVD-Forumet, som også utarbeidet Normen for DVD-ROM og DVD-Video. Platene tilbyr en lagringskapasitet på noe over 4 GB.

Den konkurrerende DVD+R(W) standarden tilbyr også litt over 4 GB lagringsplass. Det er ikke så fryktelig store forskjeller på de to standardene, men de støttes av ulike leverandører. Flere tester har vist at det nesten ikke er noen kvalitetsforskjell på de to formatene.

DVD-RAM er noe forskjellig fra de to andre formatene. Dette er førstevalget om du skal ta back-up av dataene dine. DVD-RAM oppfører seg som en vanlig harddisk, og kan skrives over opp til 100.000 ganger og raskere enn de andre. Formatet brukes i en del optiske lagringssystemer, og er ikke like egnet for konsument-brennere.

Mens DVD-RAM bare kan leses i en spiller som støtter dette formatet, kan du lese både pluss og minus R(W) i stort sett alle spillere. Du kan bare ikke brenne på kryss av formatene.

Her finner du en full oversikt over alle standardene, med fordeler, ulemper og bruksområder.

Hvor er forskjellen?
Det er altså ikke store kvalitetsforskjeller på standardene, så hvordan skal du sikre deg best kvalitet?

Mange har opplevd at brente DVD-er ikke kan spilles av i alle spillere, eller at de hakker fælt. Journalist i fagbladet PC World, Clas Mehus, peker på kvaliteten på selve platene du kjøper.

- Billige plater kan fungere helt greit, men kvaliteten varierer. Min erfaring er imidlertid at plater fra de kjente merkene som Verbatim generelt har fungert veldig bra, sier han.

En annen ting du må tenke på, er hva du skal bruke brenneren til. Skal du ta opp favorittserien din på TV eller redigere og lagre dine egne videofilmer?

Det er to hovedtyper brennere – de som sitter i PC-en, eller slike som er laget for å ta over for videospilleren, stue-brennere.

Neste side: De ulike brennerne

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag