Innførte husregler for ranerne

Toska fortalte i dag for første gang om hvordan de siste forberedelsene ble gjort helga før ranet. - Det var helt vilt, sier Toska i sin forklaring.

17.10.05 18:16

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Etter at samboer og sønn hadde reist fra huset David Aleksander Toska leide i Skjeneholen i Sandens kort tid før ranet, begynte Toska de siste forberedelsene.

Ny forklaring
- Det høres helt vilt ut å bruke et slikt rekkehus, men jeg begynte å lure på om det var mulig. Jeg hadde begynt å hente inn ting som skulle brukes for å gå over i fred og ro. Og så var det dette med at folk måtte ha mat og folk måtte på do, uten at det skulle legges igjen for mye spor, sa Toska.

Dette er første gang Toska forteller om hvor ranerne møttes for å gjøre seg klar til ranet. Verken i politiavhør eller i sine egne notater har Toska nevnt bruken av rekkehuset i Skjeneholen tidligere.

Toska var i 15-tiden mandag tydelig sliten etter å ha sittet en hel dag i vitneboksen. Han har forklart seg om planleggingen av ranet og hvordan han oppdaget ransmuligheten ved Nokas. Han fikk akkurat begynt å fortelle om hva som skjedde ransmorgenen før dommer Helge Bjørnestad hevet retten for dagen.

Kom helga før
Toska fortalte like før dette at fredag og lørdag før ranet 5. april i fjor begynte ranerne å strømme til huset.

- Jeg begynte å hente madrasser og senger som jeg spredte rundt i alle rom i huset. Det er jo helt vilt, gjentok Toska.

- Tanken var at jeg ville ha alle inn lørdag. Fordi folk skulle komme når det var mørkt. Og det var for sent å komme søndag kveld.

Måtte sitte på rommene
Toska fortalte også at han måtte innføre et eget sett med husregler.

- Folk kunne ikke bevege seg fritt. Man måtte holde seg på rommene sine for at det ikke skulle bli helt kaos. Det var husregler fordi det var jo naboer også. Det var for eksempel kun jeg som kunne gå på kjøkkenet, sa Toska.

- Ja, for huset fylles opp av ranere for å si det slik? sa dommer Helge Bjørnestad.

- Ja, det var ganske ekstremt, måtte Toska medgi.

- Flere trakk seg
Han sier også at de i opprinnelig var 14 stykker som skulle delta på ranet. I rekkehuset gjennomgikk Toska ransplanenen med de involverte og gav dem ulike roller.

- Det ble noen forandringer. Det var enkelte som begynner å stille seg negative. Det som skjer, er at det er folk i forskjellige rom. Når de får snakket sammen lenger alene, de finner ut noe nytt og finner ut problemer eller premisser som må endres på, sa Toska.

- Hva var de skeptiske til? spurte Bjørnestad.

- Om oppklaringen. At det var gjort feil i planleggingen som kunne føre til fare for å bli avslørt. Blant annet dette med Skjeneholen, at trafikken denne helgen var mildt sagt for drøy, sa Toska som ikke ønsket å gå nærmere inn på dette i fare for å identifisere flere av de involverte.

- Konklusjonen er at det er flere som stiller seg negative. Da tror de at det ikke blir noe den helgen, sa Toska.

- Forlater de stedet, de da?

- Når og hvor de forlater dette, ønsker jeg ikke å forklare meg om, svarte Toska og sa det ble en omrokkering og nye roller.

- Hvor mange står du igjen med, da?

- Vi var elleve.

Fylte opp varebil
Utpå natten, natt til mandag 5. april, kom en varebil til Skjeneholen.

- Den blir rygget inn i hagen, og så opp med bakluken. Så spretter man ut med full oppakning og alt. Man kunne ikke gå ut av Skjeneholen i den uniformen i grålysningen. Man måtte gå ut når man ikke ble sett, sa Toska.

La ut villspor
Etter å ha kjørt fra Skjeneholen tok Toska en av bilene og kjørte et stykke bort fra Stavanger sentrum.

- Jeg kjørte ut av distriktet og sendte tekstmeldinger som jeg tenkte politiet kunne finne senere. Jeg husker jo fra bankbokssaken at politiet i løpet av dager fant ut hvilke telefoner som var i området. Så jeg var i Bryne og sendte meldinger, sa Toska.

Han fortalte at han etter planen skulle ha vært på Bryne i tre uker og sendte masse trafikk for å villede politiet.

- Men det er nesten som når du får treningskort på Sats og har bestemt deg for å trene tre ganger i uken, så gjør man ikke det, sa Toska.

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

Skuffede kamerater
Det var i forkant av Toskas forklaring knyttet stor spenning til hvorvidt Toska kom til å bekrefte noen av de andre sine forklaringer. Men de andre tiltalte ble skuffende vitne til at Toska sa at han ikke ønsket å fortelle om andre sine roller enn sin egen.

Ifølge forsvareren til Toskas kamerat, Lars Erik Andersen, advokat Steinar Wiik Sørvik, var Andersen tydelig skuffet etter Toskas innledning.

- Så du ikke ansiktsuttrykket hans, sa Wiik Sørvik til pressen etter at retten var hevet.

Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sa at Toska helt tydelig merket presset fra sine medtiltalte, men prøvde å tone ned dette overfor pressen.

- Det er ikke noe mer press på Toska enn for de andre tiltalte. Men det er klart at han vet hva som står på spill. Men det er umulig for Toska å forholde seg til de andre i saken, sa Storrvik til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.