RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innfører alkoforbud for Nato-soldater

Foto: MARK WILSON (AFP)
Isaf-sjefen ble rasende etter at 70 sivile ble drept i et luftangrep og innfører alkoholforbud på Natos hovedkvarter i Afghanistan.

Leder for Isaf-styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har besluttet å innføre alkoholforbud etter at han iverksatte en granskning av Nato-angrepet som krevde 70 sivile menneskeliv i forrige uke .

Nato gjennomførte et luftangrep på to tankbiler som var kapret av talibansoldater. I ettertid viste det seg at mange sivile hadde flokket seg rundt tankbilene for å sanke drivstoff.

For mye festing
Årsaken til alkoholforbudet skal være at de ansatte ved Nato-hovedkvarteret i Kabul var «enten for fulle eller for fyllesjuke til å besvare generalens spørsmål.»

Generalen rapporterte i sin daglige statusrapport at «for mange Nato-ansatte hadde festet og hadde ikke tankene på rett sted i kjølvannet av angrepet på tankbilene,» skriver The Times.

Generalen opplevde at han ikke fikk tak i de nødvendige personene ved hovedkvarteret, og skyldte dette på festing som varte hele natten. Flyangrepet i Kunduz skjedde klokken 02.30 lokal tid natt til fredag.

- General McChrystal er svært fokusert på oppdraget og føler at folk ved hovedkvarteret må være på et nivå hvor de yter sitt beste i forhold til å støtte folk i felten, sier en talsperson for Isaf.

- Hendelsen i Kunduz ga ham en mulighet til å uttrykke bekymringene han har i den forbindelse, men det var ikke årsaken til ordren (alkoholforbudet red.anm.), og det er heller ikke noen indikasjoner på det nåværende tidspunkt som tilsier at alkoholinntak var en faktor i hendelsen, sier talspersonen.

USA har allerede innført alkoholforbund for sine soldater i Afghanistan, mens britiske soldater får lov til å drikke alkohol ved spesielle anledninger. De resterende 42 nasjonene som bidrar i det krigsherjede landet, har varierende reglement for alkoholinntak.

Tyskland ga ordren
Forbundskansler Angela Merkel fikk også hard kritikk ettersom det var Tyskland som ga ordren om å bombe to tankbiler som var kapret av Taliban. Det var amerikanske piloter som gjennomførte selve bombeangrepet.

Den foreløpige granskningen viser at angrepet brøt med Natos retningslinjer fordi angrepet ble gjennomført på bakgrunn av etterretningsinformasjon som baserte seg på én enkelt kilde, som sa at alle på stedet var Taliban-medlemmer. Dette viste seg imidlertid å være feil.

Tirsdag adresserte Merkel den tyske nasjonalforsamlingen og understreket at regjeringen ikke vil godta hastige beslutninger vedrørende flyangrep.

- Jeg vil presisere dette etter det jeg har opplevd i løpet av de siste dagene. Jeg kommer ikke til å tolerere dette fra noen, uavhengig av hvem det måtte være, enten på hjemmebane eller i utlandet, sa hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere