*Nettavisen* Nyheter.

Inni er vi alle like

En gigant-studie av hjerter over hele verden viser at det ikke spiller noen rolle hva slags rase eller religion du har. Vi har alle de samme ni faktorene som forutsier nesten all risiko for hjerteattakk.

Prosjektet INTERHEART er en av de største undersøkelsene av risikofaktorer for hjerteanfall noensinne. Et team av forskere har studert mer enn 29.000 mennesker fra 52 land fra alle kontinenter, skriver forskning.no.

Universelt
15.152 mennesker som har hatt hjerteattakk ble sammenlignet med 14.820 friske motstykker av samme kjønn og alder, og fra samme by. Forskerne kom fram til ni universelle faktorer som kan spå over 90 prosent av risikoen for alle hjerteanfall.

Viktige faktorer
Ikke overraskende er det røyking og unormale nivåer av fettstoffer i blodet som alene kan forutsi to tredjedeler av risikoen på verdensbasis.

Andre faktorer er høyt blodtrykk, diabetes, magefett, stress og mangel på en daglig dose av frukt, grønnsaker og mosjon.

En aldri så liten dose alkohol om dagen ser imidlertid ut til å ha en viss beskyttende effekt.

Kan reduseres
Forskerne mener at siden alle disse faktorene er noe man kan forandre på, vil det også være mulig å redusere antall hjerteattakk med 80 prosent på verdensbasis.

Bare i 1998 døde 15 millioner mennesker av hjerteattakk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.