RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innrømmet produksjon og salg av sprit - slipper straff

AVSLØRTE: Lensmann i Nannestad, Bjørn Hoff, er her fotografert etter at han avslørte den ulovlige spritproduksjonen på Breen gård. Saken ble etterforsket ferdig i løpet av tre uker før sommeren i 2009. Først nå er 64-åringen som sto bak dømt.
AVSLØRTE: Lensmann i Nannestad, Bjørn Hoff, er her fotografert etter at han avslørte den ulovlige spritproduksjonen på Breen gård. Saken ble etterforsket ferdig i løpet av tre uker før sommeren i 2009. Først nå er 64-åringen som sto bak dømt. Foto: Kay Stenshjemmet (ROMERIKES BLAD)
64-åringen går fri etter politisommel.

Politisommel gjør at mannen slipper å sone fengselsstraffen han nå er dømt til, skriver Romerikes Blad.

Allerede tre uker etter at mannen i mai 2009 innrømmet produksjon og salg av «bensinbrennevin» på en gård i Nannestad, var saken ferdig etterforsket hos det lokale lensmannskontoret.

Men etter at saken havnet hos juristene i Romerike politidistrikt skulle det ta over to år før det ble tatt ut tiltale.

Først i slutten av mai i år ble mannen tiltalt, og nå er den 64 år gamle hjemmebrentprodusenten dømt i Øvre Romerike tingrett. Straffen er satt til 45 dagers betinget fengsel, bot på 20.000 kroner og inndragelse av 90.000 kroner, som retten mener han har tjent på spritsalget.

- Brudd på EMK
I dommen refses politiet for den lange saksbehandlingstiden. Politisommelet trekkes fram som grunnen til at straffen gjøres betinget – hvilket betyr at mannen slipper å sone straffen, dersom han oppfører seg lovlydig de neste to årene.

«(...) retten har funnet det avgjørende at saken har blitt gammel. (...) Det følger av klar praksis at slik liggetid hos påtalemyndigheten er et brudd på EMK (Den europeiske menneskerettighetskonvensjon journ.anm.) artikkel 6 og kravet til rettferdig rettergang. (...) Retten kommer derfor til at straffen må gjøres betinget, til tross for at siktede dømmes for lovbrudd han også er domfelt for tidligere», skriver tingrettsdommer Ingeborg Gjølstad.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier, som til slutt tok ut tiltalen mot spritprodusenten, vil ikke kommentere refsen fra retten.

- Vi tar dommen til etterretning, sier Tronier til Romerikes Blad.

Solgt som smuglersprit
Ifølge dommen produserte 64-åringen 350 liter ulovlig brennevin på Breen gård i Maura. På gården beslagla politiet to store hjemmebrentapparater, i tillegg til hjemmebrent fylt opp på treliters kartonger merket med «Premium Vodka».

Spriten ble laget på bensin, men politiet mener alkoholen ble solgt på det illegale markedet som smuglersprit for mellom 400 og 500 kroner kartongen.

Etter at saken var ferdig etterforsket har den levd sitt eget liv i systemet hos Romerike politidistrikt. Blant annet har minst fire ulike politiadvokater opptil flere ganger jobbet med saken, før tiltale ble tatt ut.

Politiadvokat Tronier forklarer tidsbruken slik:

- Ikke annet enn at dette er en ikke-prioritert sakskategori.

- Er det ikke bedre å bli ferdig med saken raskt?

- Ideelt sett er det bedre, men i dagens situasjon har ikke det vært mulig, sier Tronier.

RB skrev i mai om politiets saksbehandlingstid, som de i sin egen rapport for 2010 omtalte som kritisk. Den er i første halvår i år redusert fra 145 til 135 dager. Målet er 120 dager.

Ville ha lavere straff
Selv la Bjørn Arne Tronier ned en straffepåstand som var lavere enn den tingretten kom fram til. Han mente 30 dager betinget fengsel var en passende straff.

- Det var blant annet på grunn av at saken var blitt gammel. Jeg registrerer at retten har skjerpet straffen noe, sier han.

- Hvilke signaler gir det at man kan slippe soning fordi politiet ikke prioriterer denne type saker?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Tronier.

- Å vente lenge på at en sak skal bli avsluttet er uheldig både for fornærmede og de som er siktet. I tillegg har man det aspektet at tidsbruken ofte fører til lavere straffer, noe som heller ikke er bra, har påtaleleder Mona Hertzenberg uttalt til RB tidligere.

Les flere saker hos Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere