Gå til sidens hovedinnhold

Innrømmer å ha gått over hodet på de folkevalgte: – Stortinget ble ført bak lyset

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen brøt grunnloven, for deretter å prøve å skjule det for Stortinget. Nå innrømmer Erna Solberg feilen og Rødt ber om en granskning.

Norge har som kjent inngått en avtale med EU om innkjøp av vaksiner. Det samme har regjeringen gjort på innkjøp av smittevernutstyr, gjennom den såkalte JPA-avtalen.

Erna Solberg informerte ikke Stortinget da hun signerte JPA-avtalen i mars 2020. I koronakommisjonens rapport kommer det frem at dette brøt med grunnloven.

I saker som er av «særlig stor viktighet» må Stortinget samtykke til at regjeringen inngår avtaler eller traktater, ifølge § 26 andre ledd i Grunnloven. Regjeringsadvokaten har slått fast at JPA er en slik sak.

– Dette er nok et ostehøvelkutt i norsk selvstendighet fra høyreregjeringen, der makt gradvis overføres til EU, tordner Bjørnar Moxnes (R).

Unngikk å svare

I ukene etter at dette kom fram i rapporten til koronakommisjonen har Rødt forsøkt å få Solberg til å svare på hvorvidt hun informerte Stortinget om at saken krevde deres samtykke.

Les også: Erna Solberg om IS-kvinnen: – Det var det riktige å gjøre

Både den 26. april og den 4. mai dukket Solberg unna spørsmålet på Stortingets talerstol. Senere den 4. mai svarte Solberg at hun fortalte Stortingets koronautvalg om at saken var i gråsonen for hva Stortinget måtte samtykke til.

Men til Klassekampen sier de parlamentariske lederne fra opposisjonen at de ikke husker noen slik orientering.

Nå erkjenner helseminister Bent Høie (H) at dette uansett ikke ville vært en godkjent måte å informere de folkevalgte på.

«For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at Stortinget ikke kan informeres i uformelle fora slik som møtene i Stortingets koronautvalg. Informasjon til Stortinget må gis fra Stortingets talerstol hvor det tas referat eller skriftlig i form av proposisjoner, meldinger, svar på brev og spørsmål osv.» skriver han i et skriftlig svar til Stortinget.

I svaret unnskylder han regjeringen med at det i starten av pandemien «hastet å få på plass tilslutning til JPA».

Nettavisen har vært i kontakt med Høyres stortingsgruppe gjennom helga. Lørdag kveld ble det klart at ingen derfra hadde anledning til å gi en kommentar.

Krever granskning

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer på det han mener er et forsøk på tåkelegging.

– Etter at statsministeren har dukket unna å svare i tre omganger, bekrefter regjeringen nå at Stortinget ble ført bak lyset, og at statsministerens påståtte informering gjennom koronautvalget, uansett ikke tilfredsstiller regjeringas opplysningsplikt overfor Stortinget.

Les også: Høyre-drama om Forsvarsbudsjettet: Intens dragkamp på landsmøtet

– Grunnlovsstridig maktoverføring til EU-eliten er alvorlig nok i seg selv. At statsministeren i flere omganger har forsøkt å tåkelegge brudd på opplysningsplikten gjør saken bare mer alvorlig.

Nå krever han en granskning.

– Rødts krav er krystallklart: kontrollkomiteen må starte en undersøkelse av denne grunnlovsstridige overføringen av makt til EU.

Statsministeren snakket nylig med Nettavisen i et eksklusivt intervju om veien videre: