– Vi har fått til mye bra, men vi har ikke kapasitet til å fortsette nå, forteller fritidsleder Marthe ved Bredtveit kvinnefengsel til FriFagbevegelse.

Prosjektet «Seksuell helse» ble startet i Oslo fengsel i 2019 og videreført i Bredtveit fengsel. Nå er det slutt for prosjektet i kvinnefengselet.

Fengselet har nå hatt to prosjektdager for innsatte og fagdag og faglunsj for ansatte.

– Gutta har hatt full tilgang til prevensjon under besøk, men det har vært helt fraværende hos oss. Det henger vel igjen noen rustikke ideer om at kvinner alltid gir etter, men ikke initierer noe selv. Kvinner skal vel ikke ha et underliv, sier «Hanne», som var de innsattes representant i prosjektet, til avisen.

Hun trekker fram en ubehagelig historie fra 2021.

– Hun ville ha samboeren sin på besøk og forlangte rene lakener, kondomer og glidemidler, og mulighet til å låse døra til besøksrommet. Før hun sa ifra, var man henvist til å ha sex for åpen dør. Hvem som helst kunne komme inn, sier «Hanne».

Nå både låser de døra og har nødvendig utstyr på plass.

Etter prosjektet jobbes det også med å få en kvinnelig gynekolog, i dag er det kun en mannlig lege ved kvinnefengselet. Flere innsatte skal ha unngått å gå til legen, som følge av kjønnet på legen.