*Nettavisen* Nyheter.

Innsjø i Antarktis

Innsjøen Vostok i Antarktis er dobbelt så lang som Mjøsa. Foto: NASA_GSFC

Rune Gjeldnes har retning mot Vostok, den største innsjøen i Antarktis. Ja, du leste riktig, innsjø i Antarktis!

30.12.05 16:14

Vostok-sjøen ligger ved den geomagnetiske sydpolen. Den er kjempediger, 200 km lang og 6-700 meter dyp. Og den ligger fire kilometer under isen!

I bunnen av tykke breer er trykket så høyt at vannet ikke fryser, men samler seg i innsjøer og elver. I Antaktis finnes det mer enn sytti slike innsjøer, med Vostok som den desidert største.

Innsjøen ble oppdaget i 1996 av russiske og britiske forskere. Bildet øverst til høyre er tatt av en radarsatelitt som er i stand til å se gjennom isen. Bildet viser fjellet under isen, og innsjøen.

HTML EMBED

Russerne har etablert en base over sjøen, og Rune forteller om aktiviteten der i dagsrapportene sine 28. og 29. desember:

- De holder på å bore, og nedi der regner de med at det kan være bakterier og mye rart fra riktig riktig gammelt av. Det er stor uenighet om de skal begynne å bore gjennom og begynne å undersøke foreløpig. Så det skal bli spennende å høre hvordan det går med den saken.

Isen like over sjøen er 420.000 år gammel, og i luftblærene inne i de isprøvene som er tatt opp finner forskerne informasjon om hvordan klimaet har endret seg i Antarktis. De har også funnet bakterier og pollen i isen, og lurer på om det er levende bakterier i innsjøen. Boringen ble stoppet i 1998 bare hundre meter over vannflaten. Forskerne er redde for at de skal forurense innsjøen dersom de borer seg helt gjennom.

Klikk på illustrasjonen over for å se en animasjon fra Columbia University som forteller mer om innsjøen.

- Tenk på det! En over 200 km lang innsjø under isen, litt lengre enn Mjøsa det! Men jeg kommer ikke til Vostok, jeg skal holde en mer vestlig kurs, avslutter Rune.

Her finner du lenker til mer informasjon om Vostok.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.