Mangeårig topp-politiker i Frp, Per Sandberg, valgte å forfølge kjærligheten til Bahare Letnes i 2018 og forlot regjeringen.

Siste halvannet året har de to drevet puben Grand Bar i Halden, i en krevende pandemi.

Ferske skattetall onsdag viser at Sandberg i fjor hadde en inntekt på 201.909 kroner og betalte 68.401 kroner. Formuen er null.

Kjæresten Bahare Letnes står oppført med en inntekt på 506.429, hvilket gir et skattekrav på 166.682 kroner. Hun står oppført med en formue på 519.040 kroner.

Les også: Per Sandberg slakter tiltakene

Tidligere generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland (71) gav nylig ut andre bind av triologien om sitt politiske virke.

Skattelistene som ble offentlig kjent onsdag viser at han i 2020 hadde en formue på 2.260.370 kroner og inntekt på 886.357 kroner. Det gjør ifølge Skatteetaten at han må betale 507.757 kroner i skatt.

Krympet litt

Det betyr at formuen hans har krympet noe: I fjor sto nemlig Jagland oppført med en formue på 2.499.354 kroner og inntekt på 874.043 kroner. Da betalte han 365.173 kroner i skatt.

Les også: Støre-Jagland-konflikten tilspisses: - Jeg går ikke god for sitatet i boken

NATO-sjef Jens Stoltenberg betaler ikke skatt for sin stilling i Brüssel, men står i tillegg oppført med en inntekt på 2.433.207 kroner, hvilket gir en skatt på 805.526 kroner.

Stoltenbergs formue var i 2020 på 3.918.681 kroner.

Forsvarte nullskatten: - Min kone var med

I ti år var Jagland generalsekretær i Europarådet. I 2016 fikk han en lønn som tilsvarte drøyt tre millioner kroner. Samtidig betalte han ingen skatt til Norge.

På spørsmål om dette var forenlig med synet på at alle må bidra til statskassen for å sikre velferden, er imidlertid Jagland klinkende klar.

– Det kommer som følge av en konvensjon Norge har ratifisert og er forpliktet av. Men jeg kan si deg to ting. Med en gang jeg kom til Strasbourg satte jeg i gang en lønnsstopp som varte i ti år. Slik at Europarådets lønninger gikk ned betydelig sammenlignet med andre internasjonale organisasjoner, uttalte han i et intervju med Nettavisen i fjor høst.

– Det andre var at min kone var med. Hun tapte ti års inntekt og ti års opptjening i Folketrygden. Hun tok med seg sin symaskin og sydde gardiner til residensen vår med fire meters høyde under taket. Det var for å spare Europarådets penger, utdypet han.

Les også: Jagland forsvarer null skatt til Norge: – Min kone tapte ti års inntekt

Merk: Skattetallene viser ikke hele den reelle lønnen, men nettoinntekt (alminnelig inntekt) etter fradrag, men før særfradrag og nettoformue (skattemessig formue) og utlignet skatt. Den faktiske lønnen ligger derfor høyere enn hva som framgår av skattelistene.