*Nettavisen* Nyheter.

Innvandrere danker ut nordmenn

Foto: Thinkstock

Andelen høyt utdannede er større blant innvandrere enn hos den øvrige befolkningen i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå(SSB).

06.07.12 15:25

Kun 51.000 innvandrere er registrert med lang høyere utdanning, noe som utgjør 13 prosent av dem som SSB kjenner utdanningsnivået til. Likevel er utdanningsnivået deres høyere enn resten av Norges befolkning, som kun har syv prosent å vise til.

- Det handler nok mye om stimulering fra foreldrene, ingen tvil. Innvandrerforeldrene kommer fra land der de ikke har hatt muligheten til å ta en utdanning. Her har de alle mulighetene de ikke hadde i hjemlandet. Flere nordmenn starter på høyere på utdanning, men mange fullfører ikke, sier Frps utdanningspolitiske talsmann, Tord Lien.

Med lang høyere utdanning menes en utdanning på universitets- og høyskolenivå med en varighet på mer enn fire år. Han mener det er meget positive tall for innvandrernes del.

- Det er jo kjempepositivt! Vi vet at noen innvandringsgrupper fokuserer mye på å hjelpe barna sine med skolearbeid og støtte dem i utdanning. Vi har bruk for folk med høyere utdanning, uansett hvor de kommer fra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tord Lien er Fremskrittspartiets representant på Stortinget. Han gir seg som politiker i 2013 siden han tiltrer stillingen som direktør for informasjon og samfunnskontakt i Trønderenergi. Foto: Knut Falch/Scanpix

Landene som representerer det høyeste utdanningnivået, er Frankrike og Ukraina, med hele 46 og 37 prosent.

- Så vidt jeg vet, så utdanner innvandrerne seg til de yrkene vi har mest bruk for. De satser på de mest prestisjetunge utdannelsene også, forteller Lien.

Norge og Finland troner Nordens utdanningtopp
I en publikasjon gjort av OECD, Education at a Glance 2011, fremlegges utdanningsnivået for alle OECD-landene.

I Norge hadde 37 prosent av Norges befolkning i aldersgruppen 25-64 år høyere utdanning i 2009, og danket dermed ut flere av sine naboland der gjennomsnittet lå på 30 prosent. Bare Finland stilte likt som Norge.

Likevel mener Lien at kun syv prosent med høyere utdanning i Norge er et alt for lavt tall.

- Det er helt klart at andelen nordmenn med høyere utdanning er for liten. Vi trenger flere komptente arbeidere. Hvor de kommer fra, er ikke jeg så opptatt av. Men det er et stort behov for en større del som kan delta i det fremtidige arbeidmarkedet.

I dag har tilsammen tre av ti nordmenn høyere utdanning.

Flest utdannede kvinner
I Norge er det aldersgruppen 30-34 som har høyest andel med unviersitets- og høyskoleutdannede, med 46 prosent. Det viser seg også at kvinnene både dominerer aldersgruppene 25-29 år, 30-34 år og 35-39 år. Over halvparten av kvinnene på denne alderen kan vise til lang høyere utdanning.

- Gutter møter videregående skole uten å være forberedt Da faller de fra og mister muligheten til å ta høyere utdanning, sier Lien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag