RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandrere flest er i jobb

Sist oppdatert:
Rundt 140.000 innvandrere til Norge er i arbeid og bidrar til verdiskapning. Faktisk er flere innvandrergrupper mer driftige enn nordmenn flest.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det unyanserte bildet som ofte tegnes over innvandrere og yrkesliv, ikke stemmer.

Riktignok er det store variasjoner mellom nasjonale grupper, men jevnt over er innvandrermenn like ofte ute i yrkeslivet som norskfødte kvinner.

Statistikken viser også at andelen som kommer seg ut i arbeid, stiger radikalt to-tre år etter at man flyttet til Norge.

Selvsagt er det bekymringer også, men den stadige terpingen på problemer bidrar neppe til å gjøre innvandrere til en mer attraktiv yrkesgruppe. Det er i så fall synd om slike rasistiske holdninger får regjere, for statistikken har faktisk mange lyspunkter:

  • Innvandrere fra andre nordiske land er hyppigere i arbeid (72 %) enn nordmenn flest (70 %).
  • Barna til første gangs innvandrere finner seg bedre til rette i yrkeslivet enn foreldrene.
  • Innvandrere fra land som Chile og Sri Lanka har omtrent like høy yrkesdeltakelse som norske kvinner.

Tallene viser også - og det er i tråd med det nok mange hadde trodd - at asiater har en høy andel av selvstendige næringsdrivende innen hotell og restaurant, mens innvandrere flest utgjør en stor andel av dem som vasker og arbeider på hotell og restaurant her i landet.

Hvis vi tilnærmer oss tallene fordomsfritt, ser det ut til at innvandrerledighet utgjør det aller største problemet for noen helt spesielle grupper.

Flyktninger fra Afganistan og Somalia har meget høy ledighet, og blant invandrerne fra Afrika er det under 50 prosent som har funnet seg arbeid.

Det er altså her vi bør sette inn tiltakene.

Hva mener du? Svartmaler vi situasjonen rundt innvandrere og arbeidsledighet? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere