RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Innvandrere og verdier

Foto: Henrik Kreilisheim (Henrik Kreilisheim)
Sist oppdatert:
Så godt som alle innvandrere til Norge mener at demokrati, ytringsfrihet og likestilling er viktige verdier. For mange er det en skremmende tanke at innvandrere er mer lik oss enn vi tror.

Norsk debatt om innvandring er ofte polarisert og endimensjonal: En innvandrer er en innvandrer, spesielt hvis de har brun hud. Det forenklede bildet skjuler en virkelighet hvor de aller fleste innvandrere til Norge er katolikker og kommer fra Øst-Europa. Og at det største problemet vi har med kriminelle innvandrere akkurat nå er tyvebander fra Baltikum og andre fattige nye EU-land.

I samarbeid med avisen Utrop har Nettavisen publisert en meningsmåling blant 500 etniske nordmenn og 500 innvandrere. Konklusjonen er at 90 prosent av innvandrerne bekjenner seg til såkalte «norske» verdier.

Du kan lese artikkelen her:Innvandrere har «norske» verdier

I debatten om undersøkelsen er det noen synspunkter som går igjen: Resultatene ville blitt annerledes om man hadde spurt muslimske innvandrere. Andre legger vekt på at de fleste vil bekjenne seg til demokrati, ytringsfrihet og likestilling i ord, men ikke i handling.

Du kan lese og delta i debatten her:Hissig debatt om innvandreres verdier

Undersøkelsen gir ikke dekning for påstanden om muslimer (rett og slett fordi hele 90 prosent bekjenner seg til de såkalte norske verdiene, og da må det ha vært mange muslimer i utvalget). Derimot er det åpenbart store skiller mellom ord og handling i en del konservative muslimske miljøer.

Vi kan ikke godta angrep på ytringsfriheten, voldstrusler, kjønnslemlestelse eller kvinnediskriminering. Men det hjelper ingen om man har en forenklet oppfatning om at alle innvandrere er like. Tvert imot er altså de aller fleste innvandrere helt på linje med nordmenn flest i viktige verdispørsmål.

Det er ikke en truende tanke, det er et løfterikt faktum!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere