*Nettavisen* Nyheter.

Innvandrere tjener like bra

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Innvandrere gjør det bedre økonomisk enn mange tror. Ny forskning viser at de tjener likt som nordmenn.

21.01.09 18:40

Innvandrerne diskrimineres ikke økonomisk for sin hudfarge, viser en ny forskningsrapport.

Norge har 460.000 innbyggere som enten har innvandret selv eller som er født i Norge av innvandrerforeldre.

Over halvparten kommer fra Asia, Afrika og Latin Amerika, og gruppen har generelt dårligere økonomi og høyere arbeidsledighet enn etniske nordmenn.

Derfor har mange antatt at de er økonomisk diskriminert i arbeidslivet, men nå kommer det ny forskning som rokker ved denne forestillingen:

- Innvandrerne har samme lønnsvekst som ikke-innvandrere, slår forsker Taryn Ann Galloway i Statistisk Sentralbyrå fast i sin doktoravhandling.

Klikk på bildet for å forstørre.

SSB-forsker Taryn Ann Galloway viser i sin doktorgradstudie at innvandrerne tjener like godt som innfødte nordmenn. Foto: (Studio Vest AS)

- Innvandrerne som er studert i denne gruppen tjener omtrent det samme - og i noen tilfeller enda bedre - som nordmenn med like nivåer av humankapital, er konklusjonen.

Du kan lese hele avhandlingen her.

Lik lønn for likt arbeid

Hovedfunnet er at innvandrere stort sett tjener det samme som nordmenn hvis man korrigerer for kunnskap og erfaring.

En ingeniør fra Pakistan vil tjene det samme og ha samme lønnsutvikling som en kollega fra Norge.

Denne sammenhengen er enda sterkere for menn med lav utdannelse, hvor innvandrerne ofte kommer bedre ut enn innfødte nordmenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Statistisk Sentralbyrå)

- Få dem i arbeid
- Hovedpoenget med denne studien er å indikere hvordan mangelen på å korrigere for arbeidsstatus og reell erfaring i arbeidsmarkedet kan påvirke våre konklusjoner om lønn og lønnsutvikling for immigranter, skriver SSB-forskeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Statistisk Sentralbyrå)

- For å si det røft og intuitivt, så er hovedresultatet her at immigranter tjener omtrent det samme som innfødte med samme utdanningsnviå og arbeidserfaring når de får jobb og fortsetter å være i arbeid, skriver Taryn Ann Galloway.

Hun mener at politikerne derfor bør legge vekt på å få innvandrerne inn i arbeidsmarkedet, og bry seg mindre om potensiell økonomisk distriminering for dem som er i arbeid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.