Innvandrere uten stemmerett kan gi ny regjering

Foto: Inge Wallumrød (Mediehuset Nettavisen)

Valget til neste år kan bli litt annerledes.

23.03.12 08:21

En formulering i grunnloven kan føre til at innvandrere uten stemmerett gir de borgerlige flertall ved neste valg. Årsaken er utregningsmetoden for stortingsmandater.

På grunn av høy innvandring til høyreorienterte, urbane fylker som Oslo, Akershus og Rogaland vil folketallet her øke. Dermed får disse fylkene flere stortingsmandater, selv om mange av innvandrerne ikke har stemmerett, skriver Klassekampen.

Årsaken ligger i en formulering i grunnlovens paragraf 57 der det står at fylkene skal få mandat etter hvor stort areal de har og antall «indvaanere». Siden 2002 har praksis vært å tolke innvånere som folketallet. Der inngår en rekke ikke-norske statsborgere som ikke har stemmerett ved stortingsvalg.

Utregningen av mandatantallet viser at Arbeiderpartiet vil miste to stortingsrepresentanter allerede før valget er begynt. Dermed blir borgerlig flertall mer sannsynlig i 2013.

Ifølge valgforsker Bernt Aardal vil Akershus, Rogaland og Hordaland få ett nytt mandat hver ved valget i 2013, i tillegg til Oslos to.

Taperne vil være distriktene og fylkene Sogn og Fjordane, Hedmark, Nord-Trøndelag, Nordland og Troms, som vil miste ett mandat hver.

Det er først og fremst de sentrale fylkene med store byer, der de borgerlige tradisjonelt står sterkest, som vil vinne på dette, da innvandringen også i framtiden antas å konsentrere seg om de store byene.

Dette vil gi sentrale fylker i Sør-Norge mer og mer makt hver gang mandatene regnes ut hvert åttende år. Mandatfordelingen for stortingsvalget i 2013 regnes ut på bakgrunn av innbyggertallet per 1. januar 2012. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.