RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)

Innvandrerne uteble

Sist oppdatert:
Inkluderingsminister Audun Lysbakken inviterte til folkemøte i Norges mest flerkulturelle område, men de det gjaldt møtte ikke opp.

ROMMEN SKOLE (Nettavisen): Det var mange som møtte opp da Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren hadde invitert folk i Groruddalen i Oslo til folkemøte på Rommen skole og kultursenter tirsdag kveld.

Statsråd Audun Lysbakken (SV) ønsket seg meninger, innspill og ideer fra befolkningen. Likevel var det bemerkelsesverdig få av de oppmøtte som hadde flerkulturell bakgrunn. Selv om størsteparten av befolkningen i Groruddalen har innvandrerbakgrunn, var det bare 1 av 10 av de oppmøtte som hadde nettopp det.

- Glad for hver eneste én
- Det var vanskelig for meg å se siden jeg hadde så skarpe lys mot meg. Men om det stemmer, illustrerer dette godt hvilke utfordringer vi står overfor i bydelen. Men jeg er glad for hver eneste én som hadde møtt opp, sa Audun Lysbakken til Nettavisen like etter at møtet var blitt avholdt.

Og det var engasjerte innbyggere som fikk holde innlegg og utfordre politikerne bak panelet. I forkant av møtet sa Lysbakken at han ønsket svar på spørsmål som hvordan er det å bo i dalen, hva det er som opptar befolkningen og hvordan er det å leve sammen. Et overordnet tema for debatten var hvilken integreringspolitikk som bør føres.

Skryterunde
Foruten Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken, deltok også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) på folkemøtet. Og det var noen fornøyde politikere som kunne fortelle om norsk integreringspolitikk.

- Vi må vekk fra en svartmalende framstilling av hvordan Groruddalen egentlig er, sa en streng Lysbakken, før han fortsatte:

- Vi har fått flere innvandrere i jobb, vi har fått flere lærere i jobb, og flere tar høyere utdanning. Enkle politiske vedtak har hatt en stor effekt. Vi har hatt en fantastisk integrerings- og skolepolitikk, noe som har gitt resultater, sa Lysbakken, og høstet applaus fra salen.

- Folk har det bra
Byrådsleder Berger Røsland mente det var et stort fortrinn at Groruddalen var flerkulturell.

- Det er en mye bredere sammensetning i Oslo enn tidligere. Vi har fått en mer flerkulturell by. Groruddalen er Norges mest flerkulturelle område i landet. Å være en flerkulturell dal, land, by, er et stort fortrinn for oss. Det å være en by som har en flerkulturell kompetanse, er et fortrinn – og den kommer til å bli enda mer flerkulturell, sa byrådslederen.

Likevel ser politikerne utfordringene med bydelen – der hele 215 nasjonaliteter er representert – og sier befolkningsdelingen i dag er et problem.

- Et problem er at utviklingen har gått for raskt. Nærmiljøet er blitt forandret og annerledes. Vi må erkjenne at en del mennesker føler uro for dette, sa Røsland.

Men Jonas Gahr Støre understreket samtidig at folk har det bra.

- Det er slik at 9 av 10 i Groruddalen synes de har det bra, eller svært bra. Dette er et tall som gir inntrykk, sa han.

Raja bekymret for utflyttingen
Blant de som benyttet seg av åpen mikrofon, var stortingsrepresentant Abid Raja (V). Han var en av de som uttrykte bekymring for at «hvite nordmenn» flytter fra bydelen.

- Først og fremst vil jeg si at jeg er rørt over å se de varme følelsene flere her inne har for Groruddalen. Men vi har et problem. Og det er hvite nordmenn som flytter ut av Groruddalen. Jeg tror ikke at Fatima eller Ali vil at de skal flytte, sa Raja.

- Jeg håper at de blir, og på den måten bidrar til at utviklingen fortsetter, understreket Raja.

- Erkjenner ikke problemet
Og det var flere som pekte på utflyttingsproblematikken.

- Et stort problem er alle barnefamiliene som flytter ut. Dersom man ikke ta det på alvor, er det slutt for bydelen. Noen politikere erkjenner ikke at dette er et problem. Hva kan gjøres for at vi blir her? Folk flytter av redsel. Det er for lite norsk kultur og språk. Mitt barn savner noen å leke blånisse med, sa Robert som benyttet seg av åpen mikrofon.

De aller fleste som benyttet av seg åpen mikrofon, uttrykte tilfredshet ved å bo i bydelen, men flere mente tilbudene kunne bli bedre. Blant annet var sykehus, skole og SFO viktige temaer.

- Vi ønsker å videreutvikle Groruddalssatsingen. Helt konkret vil vi jobbe videre med et program som heter «Ny sjanse», der vi oppsøker kvinner med innvandrerbakgrunn, og som har vært hjemmeværende lenge, med det formål å få de ut i arbeid. I tillegg mener jeg at skole burde bli en sentral del av valgkampen framover, sier Audun Lysbakken til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere