Gå til sidens hovedinnhold

Inspirert av Sting og Steve Jobs: Tok LSD og slo mor halvt i hjel, kuttet seg og kastet seg foran toget

Den unge gutten blir beskrevet som en velfungerende og smart ung mann fra en godt fungerende familie. Men utforsking av narkotika gikk ikke helt etter planen.

Den unge gutten er nå dømt for drapsforsøk på sin mor. Dette gjorde han i LSD-psykose. Han er idømt ungdomsstraff. Hans forsvarer, Cathrine Grøndal, sier hun er glad for at tingretten ga ham ungdomsstraff og sier at familien ønsker ro rundt saken.

Dommen fra Oslo tingrett kan leses som en advarsel om hvor ille det kan gå hvis man bruker narkotika.

Den unge gutten beskrives som grei og sympatisk, var god på skolen, og var sosialt godt likt med mange venner. Gjennom barndommen drev han med en rekke ulike idretter. Han hadde forsøkt alkohol og hasj på noen fester, men var ikke spesielt opptatt av rusmidler på fest.

Til tross for dette, slet han til tider med kroppspress og følelsen av å ikke være god nok.

Rus-kjendiser

I retten fortalte flere at den unge mannen hadde utviklet en interesse for filosofi og de store spørsmålene. Noen svært markante personer har uttrykt seg positivt om LSD, som en start på å løse de store spørsmålene. I traileren til filmen «Have A Good Trip» sier artisten Sting at «jeg tror ikke psykedeliske stoffer er svaret på verdens problemer, men jeg tror de kan være en start». Apple-grunnleggeren Steve Jobs har uttalt at «Å ta LSD var en dyp opplevelse, og en av de viktigste i mitt liv».

Les også: Etter 20 års arbeid med narkotikabekjempelse, leser jeg dette som en feilslått reform - et eksperiment med ungdommen som prøvekaniner

De to kjendisene er nevnt i dommen fra Oslo tingrett som to personer han lyttet til, da han bestemte seg for å prøve LSD: «Han leste også på nettet at LSD var blitt brukt i medisinsk sammenheng tidligere. Tiltalte oppfattet all denne informasjonen dit hen at LSD kunne være et nyttig og ufarlig verktøy til å få mer inspirasjon til skolearbeid og innsikt i livets spørsmål» står det i dommen.

Høsten 2020 prøvde han LSD for første gang, og det var en skremmende opplevelse. Til tross for den dårlige opplevelsen, ønsket han å prøve en gang til. Han har forklart at han «ville ha svar, han var fortsatt nysgjerrig», og at han ikke var opptatt av rusen i seg selv, men innsikten som rusen skulle gi. Denne gangen var opplevelsen nærmest euforisk, og han opplevde kjærlighet til alle.

Til nå hadde tankespinn og hallusinasjoner forsvunnet samtidig som det narkotiske stoffet hadde forlatt kroppen.

Slik gikk det ikke tredje gang.

Drapsforsøket

Han inntok LSD tidlig på ettermiddagen en lørdag, og gikk i LSD-rus på fest - godt fornøyd, men følte ikke noe særlig av rusen. Han gikk hjem, men fikk ikke sove. Søndag morgen merket moren at noe var alvorlig galt med ham. Sønnen var rar og paranoid og fortalte og gjorde ting som gjorde at moren forsto at han åpenbart hallusinerte. Hun tok ham til legevakten, men slet med å ha kontroll på sønnen på grunn av alle hallusinasjonene.

Les også: Sånn endte jeg på gata

Utover søndagen roet gutten seg ned, men hallusinasjonene fortsatte både mandag og tirsdag. Tirsdag kveld endte LSD-tripen i tragedie. Inne på sitt rom hadde han først begynt å skrike av redsel. Deretter hadde han kommet inn på badet, der moren sto, med et balltre, og slått løs på henne. Moren fikk omfattende skader, som hadde vært dødelige hvis hun ikke hadde fått rask legehjelp. Hun har i dag ingen alvorlige varige mèn etter overfallet.

Gutten har forklart at i sin hallusinasjon hadde han fått det for seg at han selv måtte dø for å komme over på den andre siden og begynne på nytt.

«Han oppfattet moren «som et monster» som ville hindre hans prosjekt i å dø, og at han var «nødt til å uskadeliggjøre monsteret». Han mener å huske at han ikke ville drepe henne, men kun uskadeliggjøre «monsteret».

Psykosen varte i tre uker

Etter slagene løp tiltalte inn på kjøkkenet, grep en stor kjøkkenkniv, og med et blodig balltre i den ene hånden og kjøkkenkniven i den andre løp han til T-banestasjon for å kaste seg foran toget» står det i dommen.

Det kom ingen tog, og gutten gikk derfor ned på skinnegangen og fulgte sporet inn i tunnelen. Vitner varslet om en person i tunnelen og togene senket derfor hastigheten betydelig. Toget klarte derfor å stoppe før han ble truffet.

«Retten finner det videre bevist ut over enhver rimelig tvil at han på handlingstidspunktet var psykotisk, men at dette skyldes bruken av LSD. Selve LSD-rusen gikk ut etter ca 24 timer, mens den rusutløste psykosen ebbet ut i løpet av ca. tre uker.» skriver Oslo tingrett.

Overlege Maren Strand forklarte i retten at rus-utløst psykose fra bruk av LSD, med varighet etter at rusen har gått ut av kroppen, er forholdsvis sjeldent, men beskrevet i faglitteraturen.

Gutten og hans familie er i dag på vei tilbake til et normalt liv igjen.

Handlinger gjort i selvforskyldt rus, er i utgangspunktet straffbart som om du var rusfri. På grunn av hans unge alder, hans uforbeholdende tilståelse, hans åpenbare anger for hva som har skjedd, og fordi handlingen var utløst av rus-psykose, mente både forsvarer, aktor og Oslo tingrett at fengselsstraff ikke er riktig, til tross for den alvorlige handlingen. Han er derfor dømt til ungdomsoppfølging. Den skal hjelpe ham med å bearbeide det vonde som har skjedd, og hjelpe ham å sluttføre sin utdanning.