RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Insulin og blodsukkerproduksjon

Sist oppdatert:
Når det gjelder fettforbrenning og vår sukker- og energibalanse, er insulin det absolutt viktigste hormonet.

Insulin produseres i bukspyttkjertelen som ligger i magen, bak navlen. Livet er ikke mulig uten insulin. Det er for mye insulin som er galt. Ikke bare vil det påvirke forbrenningen negativt og gjøre kroppen fetere, det vil også føre til produksjon av de «dårlige» eikosanoidene, og det betyr dårlig helse.

Insulin er anabolt, noe som betyr at det sørger for at energien blir nyttiggjort eller lagret. Insulinet fører til at blodsukkeret, vår viktigste energivaluta, blir tatt opp av cellene. Der blir det enten brukt opp med det samme, gjort om til glykogen, sukkerlageret vårt, eller lagret som fett. Hjernen og nyrene kan imidlertid oppta blodsukker uten hjelp fra insulin.

Jo høyere blodsukkeret er, jo mer insulin vil kroppen produsere for å sørge for at blodsukkeret blir tatt hånd om. Kroppen er nemlig avhengig av å ha et så stabilt blodsukker som mulig. For å klare dette bruker kroppen et innviklet og fint system av ulike hormoner som insulin, glukagon, kortisol, adrenalin og veksthormon for å nevne noen. Videre har kroppen flere energilagre å spille på: glykogen fra leveren og musklene, fett, og i nødstilfelle sine egne proteiner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere