*Nettavisen* Nyheter.

Intel med DRM i prosessoren

Intel lanserte i går formelt sine dobbeltkjerne Pentium D-prosessorer. I forbindelse med denne lanseringen vær de lavmælte om DRM-støtten de har implementert.

27.05.05 23:36

Gårsdagens Pentium D-lanseringen kom ikke som noen overraskelse siden Intel allerede i februar snakket høylytt om disse. Det som Intel derimot ikke har snakket høyt om er DRM-støtten som er implementert i selve prosessorkjernen.

Digital Rights Management
DRM, eller Digital Rights Management, er et samlebegrep på teknologier som skal forhindre uautorisert kopiering av filer av forskjellige slag. Dette for å gi rettighetshaverne større kontroll over hvordan deres materiale blir benyttet. Denne typen teknologi er særlig aktuelt å bruke på film og musikk, og er allerede implementert i både Microsofts lydformat og filene man kan kjøpe gjennom Apples nettbutikk iTunes Music Store.

De første DRM-produktene har vært på markedet en stund, men har vist seg å være mer en plage for forbrukerne enn en sikkerhet for rettighetshaverne. Dette fordi sperrene har vært enkle å komme rundt, men har samtidig gitt praktiske problemer for de lovlydige brukerne.

For første gang i maskinvare
Frem til nå har all håndtering av DRM skjedd i programvaren, men det har bare vært et tidsspørsmål om når deler av DRM-håndteringen skulle overføres til selve maskinvaren for å heve sikkerheten betydelig.

Intel er svært tilbakeholdne angående de tekniske spesifikasjonene til DRM-teknologien de har implementert i Pentium M, men Graham Tucker i Microsoft bekrefter ovenfor DigiMag at dette er en Microsoft-sentrert teknologi som samtidig ser fremover.

Hva dette i praksis betyr er det vanskelig å si. Det som derimot er sikkert er at dette kun er det første steget mot en datahverdag der brukere vil ha mindre kontroll over sine egne filer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.