Det fryktede Ebola-viruset har spredd seg til flere land i Vest-Afrika etter et utbrudd i Guinea. Det er 127 bekreftede sykdomstilfeller i Guinea, Sierra Leone og Liberia.
I Guinea har minst 83 mennesker dødd av sykdommen. Ebola-viruset, som har en dødelighet på 90 prosent, smittes via kroppsvæsker. Verdens helseorganisasjon forsøker nå å spore opp personer som de frykter kan være bærere av smitten.
- Vi har opprettet et utvalg som forsøker å spore opp personer som har vært i kontakt med smittede pasienter. Hensikten er å undersøke om de har symptomer. Sykdommen har en inkubasjonstid på tre uker, sier talsmann for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tarik Jasarevic, til Nettavisen.
- For et par dager siden var det 400 personer, men det kan ha endret seg nå. Jeg antar at det i hvert fall er et par hundre. Det er vanskelig å oppgi et nøyaktig tall, ettersom noen blir krysset av listen fordi de er friske, sier Jasarevic.
- For dyrt med vaksine
Ebola-viruset er smertefullt og ekstremt dødelig, og det finnes ingen vaksine. I første fase av sykdommen forekommer symptomer som hodepine, feber, muskelsmerter og sår hals. Deretter følger symptomer som oppkast, diaré og magesmerter. I sluttfasen rammes pasienten av organsvikt med både indre og ytre blødninger, hvilket innebærer blødninger fra kroppsåpninger som munn, øye, ører og endetarm.
- Hvorfor eksiterer det ikke noe vaksine mot Ebola-viruset, Jasarevic ?
- Det er et godt spørsmål. Det er vel ikke gjort nok forskning. Verdens helseorganisasjon oppfordrer alltid til forskning, så vi forsøker å tilrettelegge for konferanser for å se på mekanismer til finansiering av forskning og utvikling av vaksiner. Det er veldig dyrt med forskning og utvikling. Det er vel ikke bærekraftig, sier Jasarevic .
- Ikke spis flaggermus
Ebola-viruset ble først påvist i Sentral-Afrika i 1976. Det antas at verten er flygende hunder, som er et flaggermus-lignende dyr, som lever i tropiske regnskoger.
Det er Zaire-stammen av Ebola-viruset som har rammet Guinea. Dette er den mest aggressive Ebola-varianten. Guineas president Alpha Condé ber befolkningen om å bevare roen, men oppfordrer samtidig folk til å ta forholdsregler, og ikke spise flaggermus. I tillegg oppfordrer han innbyggerne til å være varsomme når de håndterer ville dyr.
- Har guineanske myndigheter fått kontroll over situasjonen, Jasarevic ?
- Det vet vi ikke. Det vi kan si, er at helsedepartementet i Guinea har iverksatt enorme tiltak, sier han.
Stengte grensen til Guinea
Vanligvis er Ebola-utbrudd å finne i avsidesliggende landsbyer i sentralafrikanske land. Nå er fire av elleve smittede pasienter i den guineanske hovedstaden Conakry bekreftet omkommet.
WHO har så langt ikke pålagt noen reiserestriksjoner til Guinea, Sierra Leone eller Liberia, men Senegal har inntil videre stengt grensen til Guinea.
- For vanlig reisende, la oss si norske turister, er risikoen for smitte veldig liten i disse landene, med mindre man oppsøker sykehus eller andre steder der man har den type pasienter, har overlege ved Avdeling for infeksjonssykdommer og Avdeling for Akuttmedisin ved Oslo Universitetssykehus, Arne Broch Brantsæter, nylig uttalt til Nettavisen.
Beskyttelsesdrakt
Leger Uten Grenser er tungt inne i Guinea, og har flydd inn 52 internasjonale helsearbeidere og 40 tonn med utstyr, slik at de kan etablere isolasjonsklinikker.
Helsearbeidere må ha på seg beskyttelsesdrakter når de er i kontakt med smittede pasienter, hvis ikke risikerer de selv å bli smittet. Minst 14 helsearbeidere er blant dem som har dødd i det siste Ebola-utbruddet.
I hovedsak er det familiemedlemmer og helsearbeidere som smittes. Én av pasientene til Leger Uten Grenser er en tolv år gammel jente. Moren, faren og søsknene hennes har nylig dødd av Ebola-viruset.