Gå til sidens hovedinnhold

Intens sluttspurt

Om få timer vet amerikanerne hvem som blir deres neste president.

Chicago (NTB-Andreas Bondevik): Det historiske, rekordlange og rekorddyre kappløpet mot Det hvite hus er straks over.

USAs innbyggere går tirsdag til valgurnene for å avgjøre hvem som blir deres 44. president og verdens mektigste person de neste fire årene.

Skal man tro målingene på siste dag av den 21 måneder lange valgkampen, kommer USA til å velge sin første svarte president noensinne. Barack Obama leder klart over rivalen John McCain. På en måling gjort for USA Today leder Obama med 11 prosentpoeng. Ikke siden 1996 har en kandidat hatt en så klar ledelse dagen før valget.

Senator Obama konsentrerte seg dagen før dagen om delstatene Florida, North Carolina og Virginia, som alle gikk til Republikanerne i 2004.

– Mye på spill
På dagen sju uker etter at senator McCain i Jacksonville i Florida sa at «økonomien vår er grunnleggende sterk», holdt Obama en av sine siste valgkamptaler på samme sted.

Senatoren var åpenbart engstelig for at forspranget på målingene kan få folk til å bli hjemme valgdagen.

– Det står for mye på spill nå til at vi har råd til å senke tempoet et eneste minutt, et eneste sekund de neste 24 timene, sa Obama til tilhengerne.

– Vi er bare en dag unna en ny kurs i USA, la han til.

– Vi vinner!
På kanten av stupet kjempet McCain mandag om velgernes støtte i hele sju av vippestatene før han reiste hjem til Arizona for valgdagen. Arizona-senatoren startet dagen i Florida, og avsluttet den i Nevada, over 3.000 kilometer lenger vest.

McCain satte alt inn på en voldsom sluttspurt, og han fnyser av bildet meningsmålinger og eksperter tegner.

– Ekspertene vet det kanskje ikke, og ikke Demokratene heller. Men «Mack is back!» Vi kommer til å vinne dette valget! sa 72 år gamle McCain med kona Cindy ved sin side.

Rekordmange forhåndsstemmer
Den intense kampen om Det hvite hus har engasjert millioner av nye velgere, og det er ventet at fremmøtet blir det største siden 1960. Valgkampen med en prislapp på 2 rundt milliarder dollar blir beskrevet som den lengste og en av de mest dramatiske i USAs historie.

Over 27 millioner amerikanere har forhåndsstemt, og rekordantallet kan komme til å utgjøre så mye som 25 prosent av stemmene. Men den store interessen har ført til lange køer ved valglokalene. Velgere i Columbus forteller til CNN at de sto seks timer i kø for å avlegge forhåndsstemme.

– Seks timer i kø er fullstendig meningsløst, sier Dan Zoladz til TV-kanalen.

Valgskred?
Mens Obama har mange veier til seier valgkvelden, har McCain i valgkampinnspurten konsentrert seg om å beholde Bush-statene fra 2004 republikanske og i tillegg vinne Pennsylvania.

CNNs republikanske ekspertkommentator Ed Rollins tror på et valgskred med seire i Florida, North Carolina og Ohio og hele 352 valgmenn til Obama. En av Demokratens strateger, Paul Begala, tror på minst 325 valgmenn til senatoren fra Illinois. En kandidat må ha 270 av valgmennene for å vinne.

Natt til onsdag får vi svaret på om John McCain og Republikanerne beholder Det hvite hus, eller om Obama som første afroamerikaner blir tatt i ed som ny president 20. januar 2009.

(©NTB)

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken