*Nettavisen* Nyheter.

Intens stemmejakt for Obama og Romney

Foto: JASON REED

Barack Obama og Mitt Romney ligger helt likt på flere landsdekkende meningsmålinger. Søndag startet siste innspurt i desperat jakt på de siste usikre velgerne.

04.11.12 21:31

Mens president Obama bunkret Air Force One for dagstur til New Hampshire, Florida, Ohio og Colorado, dro utfordrer Mitt Romney til Iowa, Ohio og Pennsylvania.

Med på ferden hadde begge kandidatene landsdekkende meningsmålinger som gir akkurat likt utfall for dem begge. En måling for Washington Post og Politico gir dem 48 prosent, mens en måling for Fox News viser 46– 46.

Vippestatene
Kandidatene ser likevel neppe mye på disse målingene, men konsentrerer seg om å vinne nok velgere i noen få delstater, de såkalte vippestatene. Obama og Romney skulle derfor begge til Ohio, der hele 18 valgmannsstemmer står på spill.

Obama var tidligere søndag i New Hampshire, en annen stat som kan tippe den ene eller andre veien.

Mitt Romney valgte søndag noe overraskende å sette kursen mot Pennsylvania, en stat som er ansett å være i trygge demokratiske hender. Men Romney nekter å gi opp og mener de siste meningsmålingene i staten ikke gir et konkret bilde av situasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jim Young

Overtak
Staten gir 20 valgmannsstemmer, og utfallet der kan bli veldig avgjørende om Romney skulle klare å tippe den til sin fordel tirsdag. Et gjennomsnitt av meningsmålingene gir Obama et overtak på 3,9 prosentpoeng i Pennsylvania, viser tall fra Real Clear Politics.

Staten som får aller størst oppmerksomhet, er Ohio. Siden 1904 har vinneren i Ohio også vært valgets vinner 24 av 26 ganger, derav besvergelsen om at ingen blir president uten å vinne i Ohio.

Obama har også her et overtak, gjennomsnittlig på beskjedne 2,8 prosentpoeng, noe som er innenfor feilmarginen. Obama ser ut til å ha fått et lite, men viktig dytt med håndteringen av stormen Sandy og scoret lørdag 51 prosent mot Romneys 46 i en enkeltmåling i Ohio.

Kan dra ut
Selv om tallene stort sett går beskjedent i Obamas favør i de fleste vippestatene, advarer eksperter nå mot at valget kan bli så jevnt at man ikke kan kåre en vinner natt til onsdag norsk tid. Dermed trer spøkelset fra valget i år 2000 fram igjen. Da tok det flere uker å avgjøre utfallet av valget i Florida mellom Al Gore og George W. Bush.

– Dette kan bli et nytt valg som blir avgjort av dommere, sier Paul Sracic ved Youngstown-universitetet i Ohio til AFP.

Årsaken: Dersom utfallet på valgnatten i Ohio er jevnt, vil man måtte vente på opptellingen av forhåndsstemmene før en vinner kan kåres. Disse kan ikke telles før det har gått ti dager. Og dersom begge kandidatene er avhengige av Ohio for å vinne valget, blir hele resultatet satt på vent. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.