Onsdag bestemte et knapt flertall i Bergen bystyre å legge Bybanen i tunnel, og ikke over verdensarven Bryggen.

Dermed valgte det Ap-ledede byrådet å gå av, fordi de ikke ønsker å styre byen med et vedtak de mener er urealistisk å gjennomføre.

Saken engasjerer stort og frontene er steile blant bergenserne, men også på Løvebakken debatteres avgjørelsen heftig. På Twitter har SV-leder Audun Lysbakken barket sammen med Rødts stortingsrepresentant Mimir Kristjánsson.

«Interessant at du skal fortelle meg hva jeg mener. Det klarer jeg fint selv. Vi er mange som er oppriktig fortvilet over dette, fordi vi tror bybanen til Åsane ryker. Så får jo Rødt motbevise det, da. Foreløpig går ikke det kjempebra», skriver Lysbakken.

Les også: Herman Friele ut mot Ap: - De aksepterer ikke at de tapte

- Den er urealistisk

Rødt ble nemlig den avgjørende tungen på vektskålen for å sikre flertall for tunnelforslaget - og får nå skylda for å ha torpedert byrådets planer.

«Spør konsulentene: De mener begge traseer kan gjennomføres. Den ene er dyrere og tar lengre tid, men den kan gjennomføres. Eller?», skriver Kristjánsson, og får et tydelig svar fra Lysbakken:

«Fordi den er dyrere, tar lengre tid, vil gi økte bompenger og er verre for kulturminnene er den urealistisk. Og kontinuerlig utbygging, som Rødt lovet, blir det uansett ikke».

Mens bybane-alternativet over Bryggen er anslått å koste 1,2 milliarder kroner, er prislappen for tunnelløsningen satt til 3,4 milliarder kroner.

«Helt fint å være uenige. Men det du sa var feil: Du mente den andre traseen ikke var gjennomførbar. Spør konsulentene, og de svarer er at begge er gjennomførbare, men den ene er dyrere og vanskeligere», kontrer Kristjánsson til SV-lederen.

SV var ikke en del av byrådet, som har bestått av Arbeiderpartiet, MDG, Venstre og KrF, men stemte sammen med byrådspartiene i den omstridte saken.

Les også: Trekker seg etter bybane-thriller i Bergen: Flertallet gikk for tunnel

- Torpederer banen

Lysbakken, som selv kommer fra Bergen, viser også til at flere har snudd i Bybane-saken.

«Summen av de tingene jeg nevnte gjør at å gå for tunnelalternativet innebærer å torpedere bane til Åsane. Det er nå min mening, i hvert fall. Mange som tidligere var for tunnel har snudd nettopp fordi de har kommet til den konklusjonen», påpeker han.

Dermed fortsetter Twitter-krangelen mellom de to stortingspolitikerne:

«Men det du sa i stad var feil Audun. Det er gjennomførbart med tunnel. Dyrt? Ja. Vanskelig? Ja. Men gjennomførbart? Selvfølgelig. Spør alle de innleide konsulentene», gjentar Rødt-politikeren, før Lysbakken slår tilbake:

«Nei. Hvis noe ikke er politisk og økonomisk realistisk er det neppe gjennomførbart. Det kan jo være greit å ta med i betraktningen når man er på vippen i en viktig sak, tenker jeg».

Les også: Skaper steile fronter i Bergen: Rødt kan knuse rødgrønn løsning

- Sier som Thatcher

Kristjánsson trekker også linjene til britisk politikk, og sammenligner Lysbakken med den tidligere britiske statsministeren, Margaret Thatcher:

«Du sier som Thatcher at ingen alternativer finnes. Det er feil. Ifølge fagfolkene som har utreda dette på vegne av Bergen kommune», tvitrer han.

Men Lysbakken gir seg heller ikke:

«Det er feil framstilling. Det faglige rådet er ikke at vi har to gode alternativer med ulik pris. Det faglige rådet er at dagløsningen er den klart beste».

Les også: Solvik-Olsen raser mot SV: - Ser åpenbart ikke på bilistene som vanlige folk

Han tviler sterkt på at løftet om tunnel lar seg gjennomføre.

«At det ikke finnes et stabilt flertall som kan ta ansvar for det i bystyret er jo i seg selv nok til å understreke det», skriver han, før Kristjánsson slår tilbake med samme mynt:

«Stabilt flertall finnes jo åpenbart ikke for dagløsning - der finnes det ikke flertall i det hele tatt».

Nettavisen har spurt om en kommentar fra Lysbakken, men han har ikke anledning til å kommentere saken fredag. Heller ikke Kristjánsson ønsker å kommentere saken ytterligere.

- Situasjonen er uavklart

Rødt i Bergen fastslo torsdag at de ikke vil skifte mening for å redde byrådet, som de har vært et støtteparti for.

Partiet anfører at Bergen kan bli drevet av et forretningsministerium i en lengre periode uten problemer, og de mener at Ap bør ta over roret igjen og akseptere tunnel-flertallet.

Situasjonen i Bergen er nå uavklart, sier ordfører Bakervik.

- Flere av gruppelederne har meldt tilbake at de trenger noe mer tid for å snakke med sine representanter og partiorganisasjoner. Det har jeg forståelse for, og den tiden skal de få, sier han.

Ordføreren har gitt partiene frist til mandag klokken 11 med å gjøre unna nødvendige avklaringer og prosesser.