Administrerende direktør ved Ahus Øystein Mæland og et bredt fagmiljø avholdt i ettermiddag pressekonferanse om korona-situasjonen ved sykehuset.

Se intensivsykepleier Anne-Lise Solum ved Ahus forklare situasjonen øverst i saken.

– Mandag var 31 pasienter med koronasmitte innlagt ved Ahus, fire flere enn dagen før. Av disse ligger ti på intensivavdelingen og ni av disse ti er i respirator, forteller administrerende direktør ved Ahus Øystein Mæland.

Det er ti ansatte har fått bekreftet Covid-19-smitte. I tillegg er 642 ansatte ved sykehuset i karantene.

Les også: Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier

Mæland sier det også er gode nyheter i tallene.

– To pasienter er koblet fra respirator, det vil si at de puster selv, mens åtte pasienter er skrevet ut. Det er viktig å se på lyspunktene.

Samtidig bekrefter han at ikke alle de innlagte pasientene er gamle. Flere av dem skal være i 30-, 40- og 50-årene uten underliggende sykdom.

– Det er også andre uten kjent kompliserende sykdom som er blitt veldig syke. Også de yngre må søke om hjelp raskt, og ikke tenke at det ikke er så farlig bare fordi man er ung, sier Mæland.

Les også: Myndighetene advarer butikk-kunder

- Et veldig sterkt inntrykk

På mandagens pressekonferanse fikk Mæland også selskap av intensivsykepleier Anne-Lise Solum, som tegnet et dramatisk bilde av situasjonen på sykehuset.

To pasienter skal ha omkommet av koronaviruset ved sykehuset og det er dermed ni personer som så langt er døde i Norge.

Intensivsykepleier Anne-Lise Solum ga de frammøtte pressefolkene et innblikk i virkeligheten for de ansatte som i disse dager tar imot og behandler et stadig større antall koronasyke pasienter.

– Vi er inne hos pasienten hele tida, og vi passe veldig godt på respiratorpasientene. Og jeg må bare si at det gjør et veldig sterkt inntrykk på meg at så mange unge mennesker ligger her og er veldig dårlige. Vi er ikke vant til å se så mange unge på én gang, sa Solum.

Flere blir testet

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at det nå er 2371 bekreftede smittet av korona i Norge. Det er 240 flere siste døgn. Det er det høyeste antallet nye smittetilfeller som er bekreftet på et døgn.

Det har vært et lite oppsving i antall testede. Totalt 6858 personer ble testet siste døgn. Det betyr at 3,5 prosent av de som ble testet, fikk påvist sykdommen.

Les også: FHI med nedslående beskjed: – Vi tror ikke det er mulig å stoppe epidemien

Antall sykehusinnleggelser nasjonalt er nå økt til 193, noe som er mer enn en dobling sammenlignet med dagen før. Det er for øyeblikket 40 personer som ligger i respirator.

Se pressekonferansen under:

Forbereder seg på 600 intensivpasienter

VG har fått tak i det som skal være et internt notat fra Ahus, hvor de skisserer de neste månedene med koronautsmitten.

Sykehuset venter i tillegg at toppen vil komme rundt 17. mai, skriver VG.

Notatet som avisen har fått tilgang til, viser hvordan sykehuset forbereder seg med tanke på bemanning, kapasitet, utstyr, areal og medikamenter.

Estimatet er ifølge notatet gjort av Folkehelseinstituttet (FHI) på bakgrunn av befolkningsantallet i sykehusets opptaksområde, som inkluderer blant annet Romerike og øvre Groruddalen.

Helsemyndighetene har gitt sykehuset beskjed om å planlegge for mellom 60 og 65 intensivplasser for koronapasienter i uka.