Gå til sidens hovedinnhold

Internasjonalt press mot Gaddafi

Vil ha slutt på blodige aksjoner.

Muammar Gaddafi presses nå av flere internasjonale ledere, melder CNN.

Krever tiltak
Fredag krevde verdens ledere tiltak for å stoppe volden i Libya og natt til lørdag signerte president Barack Obama sanksjoner mot Libya.

Som en respons på Gaddafis blodige aksjon mot opprøret som nå foregår i landet, signerte Obama en ordre om å fryse aktiva fra Gaddafi, hans familie, tjenestemenn, den libyske regjeringen, landets sentralbank og statlige investeringsfond, melder Reuters.

Det amerikanske finansdepartementet sier at handlingen vil blokkere betydelige summer libyske penger, og forhindre at Gaddafis regjering vil plyndre sitt eget land. Finansdepartementet ville ikke gi svar på hvor store verdier som nå har blitt frosset.

Må holdes ansvarlig
Obama skriver i en uttalelse at Gaddafis regjering må holdes ansvarlig for det som nå skjer i det nordafrikanske landet.

«Den libyske regjeringen fortsetter med brudd på menneskerettighetene, og vanvittige trusler mot folket sitt», skriver Obama.

Han sier videre at sanksjonene beskytter eiendelene til folket i Libya.

«Muammar Gaddafis regjering krenker internasjonale normer og folkeskikk og må holdes ansvarlig. Disse sanksjonene er derfor rettet mot Gaddafis regjering, samtidig som de beskytter eiendelene som tilhører folket i Libya».

Står sammen
Videre sier Obama at de skal stå sammen med det libyske folket

«Fremover vil USA fortsette å følge nøye koordinering av våre handlinger med det internasjonale samfunnet, inkludert våre venner og allierte, samt FN. Vi vil stå standhaftig med det libyske folk i deres etterspørsel etter universelle rettigheter og en regjering som er lydhør overfor deres ambisjoner. Deres menneskelige verdighet kan ikke nektes».

Vil stoppe drapene
FNs generalsekretær, Ban Ki-moon tok fredag til orde for en effektiv løsning og slutt på volden mot demonstrantene.

FNs sikkerhetsråd skal også møtes lørdag for å diskutere utkast til en resolusjon mot Gaddafi som klamrer seg til makten etter å ha vært leder for landet i 42 år.

- Mer enn 1000 drept
Ban Ki-moon sier at mer enn 1000 mennsker skal ha blitt drept i sammenstøtene de siste dagene. Han oppfordrer til en umiddelbar løsning på krisen, skriver CNN.

- Under disse omstendighetene betyr tap av tid at flere liv går tapt, sier lederen for FN til sikkerhetsrådet.

Vilkårlige drap
Han sa også at menneskerettighetsgrupper og vitner har rapportert om vilkårlige drap. Fredelige demonstranter skal ha blitt skutt, tortur av opposisjonen og bruk av utenlandske leiesoldater er noe av det som skal ha skjedd.

FNs sikkerhetsråd har hatt møte natt til lørdag. De sier at det viktigste punktet akkurat nå er å stoppe drapene i Libya. De går med på å snarlig vurdere sanksjoner mot Gaddafi for å forsøke å avslutte hans blodige aksjon mot demonstrantene.

Det har blitt fremlagt forslag til en resolusjon som sier at angrep på sivile kan kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten. Det er Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA som har kommet med disse forslagene.

Den libyske krisen vil også bli tatt opp i EU. EUs regjeringer er enige om ideen om å innføre et våpenhandelsforbud, frysing av eiendeler og reiseforbud mot Libya. Men en formell beslutning vil tas tidlig neste uke, melder Reuters.

- Ønsker ikke å bli skilt
Al Jazeera melder at mange områder øst i Libya ikke lenger er under statlig kontroll, selv om lokalbefolkningen ikke ønsker å bli skilt fra resten av landet.

- De ønsker fortsatt et forent Libya og at Tripoli fortsatt skal være hovedstad, sier Al Jazeeras korrespondent som rapporterer fra østlige deler av Libya.

Hun legger til at mange i øst føler seg sviktet av Gaddafis regjering, til tross for at enorme oljerikdommer ligger i regionen.

- Jeg er en av dere
Fredag ettermiddag holdt Muammar al-Gaddafi igjen en tale til folket. Dette er fjerde gang Gaddafi holder tale i løpet av denne uka.

- Jeg er en av dere. Vi vil fortsette og kjempe. Vi vil slå dem. Vi vil dø her på libysk jord, sa Gaddafi, foran en jublende folkemasse på Den grønne plass.

- Lev et liv i verdighet
Gaddafi henvendte seg spesielt til unge i Libya.

- Dere unge: Vær komfortable over alt, dans, syng, vær oppe hele natten! Lev et liv i verdighet med høy moral! Dette er den formidable kraft, den uovervinnelige ungdomskraften.

Flere tusen skal være drept hittil i Libya etter sammenstøtene.

Tusener av mennesker er allerede drept, nå venter vi enda flere drepte, sier Libyas FN-utsending Ibrahim Dabbashi ifølge AFP.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her