RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Internett har fått landegrenser

Sist oppdatert:
Du går glipp av stadig flere ting på internett fordi du bor i Norge.

KOMMENTAR: Det er skummelt å komme med en definisjon av hva internett en gang egentlig var, men det vil neppe være helt skivebom å hevde at internett langt på vei har vært en kommunikasjonskanal som har gjort det ganske uvesentlig hvor i verden du befinner deg.

Ordboka definerer ordet «inter» på følgende måte: «inter- (lat. 'mellom') i sms: blant, mellom; tverr- ». Clue-ordboken benytter seg også av ordet «felles». Internett er altså et nettverk som går på tvers av noe, og som er et slags felles gode.

Plassering har vært uvesentlig
Det har ikke vært av betydning om den personen du skriver e-post til har sittet i nabohuset, USA eller Australia. Internett har vært med på å gjøre landegrenser ubetydelige. Jeg kan like enkelt sjekke e-posten min hjemme, på jobb eller på ferie i Hellas – eller for så vidt på mobilen alle andre steder.

Men nå er noe i ferd med å skje. Internett er i ferd med å få landegrenser. Det begynner å få betydning om du sitter hjemme eller er på ferie.

Alt har ikke vært tilgjengelig
De som følger litt med på hva som skjer på internett har i lang tid sett med beundring over til USA, der de har fått prøve ut og nye tjenester som vi her i Norge bare kan drømme om. Nett-TV-konseptet Hulu vil for mange fremstå som en våt drøm, og Amazon var svært tidlig ute med å selge musikk uten DRM-beskyttelse. Til amerikanere.

Amerikanske brukere av iTunes får også et betydelig bedre tilbud på iTunes enn vi får her i Norge. Dette går spesielt på TV-serier som amerikanere kan kose seg med rett etter at de går på TV i landet, mens vi i Norge må vente på at norske TV-kanaler skal sende.

Vi har blitt tilvendt at det er litt forskjeller på hva vi får tilgang til i forskjellige land. En har gjerne prøvd ut nye konsepter i litt begrenset skala, for så å utvide tilbudet til stadig flere.

Nå mister vi det vi har hatt
Men den siste tiden har det stikk motsatte begynt å skje. Nettbrukere opplever stadig oftere at tilbud de tidligere har hatt forsvinner. Ikke fordi tjenesten forsvinner, men fordi de bor i feil land.

Et mye omtalt eksempel er Spotify, som fra de startet opp tilbød det samme musikktilbudet til alle sine brukere. Men tidligere i år var det noe som skjedde. Rettighetshaverne var ikke fornøyd med at all musikk var tilgjengelig for alle, og Spotify måtte begynne å legge inn restriksjoner på hvem som kunne få høre på forskjellige musikk.

Resultatet var at nesten halvparten av albumene på den globale topplisten på Spotify ble utilgjengelig for nordmenn.

Du bor på feil sted
Spotify legger nesten daglig ut oppdateringer med ny musikk på tjenesten, og hver eneste gang de gjør dette er de nøye med å påpeke følgende: «As with every update not all albums listed may be available in your country and some tracks previously available may no longer be playable due to regional restrictions.»

Eller sagt på en annen måte: Vi har musikken, men vi kan ikke tilby deg den på vår globalt tilgjengelige tjeneste fordi du bor i feil land.

Fjernet USAs kanskje beste talkshow
Og i forrige uke skjedde det igjen: Et av de morsomste og beste showene som er å oppdrive, The Daily Show, var plutselig ikke lenger mulig å se for de aller fleste land utenfor USA. Programmet har i lang tid vært lovlig tilgjengelig for alle som ønsker å se det, og produsentene har vært nøye med å skryte av det. Men plutselig var det slutt.

«Yesterday, April 28, we restricted access to full episodes of The Daily Show for several countries outside of the U.S. We did so at the request of the content licensees who control the television broadcast rights to the show in those respective territories.»

I Norge er det NRK som sitter med rettighetene til programmet, og det sendes rundt en uke forsinket på NRK2. På spørsmål om NRK har presset Comedy Central, som sender programmet i USA, til å blokkere tilgangen, får Nettavisen til svar at dette er helt ukjent.

På diskusjonsforumet til The Daily Show er det også flere som finner det påfallende at så mange rettighetshavere samtidig plutselig vil klage på en tjeneste som har eksistert i så lang tid.

South Park har også forsvunnet
Det samme har skjedd med South Park, som med brask og bram tilgjengeliggjorde alle episodene i serien på nett. Nå møtes en bare med en beskjed der skaperne ber Skandinavia om unnskyldning for at det ikke er mulig å se episodene i våre land.

Både South Park og The Daily Show har det til felles at de ofte tar opp brennhete, samfunnsaktulle problemstillinger som kan være nærmest meningsløse etter bare noen dager. Det gjør det ekstra problematisk å vente de ekstra dagene til det går på norsk fjernsyn.

YouTube blir stadig oftere stopp
Og det stopper ikke der. Også på YouTube opplever vi stadig oftere at videoer ikke dukker opp, fordi vi bor i feil land. Og da snakker vi om tjenesten som nærmest har vært kroneksemplet på spredning av videoer uten noen grenser.

Kanskje de rundt 100 personene som på kort frist dukket opp foran Stortinget i forrige uke for å demonstrere for et fritt internett, som de ikke ønsker at skal bli et begrenset «kabel-TV-internett», hadde et godt poeng?

Ønsker vi landegrenser på et internett som egentlig ikke har hatt noen grenser?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere