RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Internett kan bli reddet

Sist oppdatert:
Teleaktørene vil strupe din nettbruk, men myndighetene kan sette foten ned.

Mandag skrev Nettavisen at norske nettleverandører ønsker å kontrollere din nettlinje. Det betyr at de vil at du skal betale for mengden nett du surfer på, og at de tjenestene som betaler best får raskeste linjer på sine innholdssider.

Har ikke kapasitet - vil ha mer kontroll
Nettilbyderne mener nemlig nettet er i ferd med å bli overbelastet. Etter hvert som store videofiler legges opp og enorme mengder data samles, mener de nettet slik det er i dag umulig kan takle fremtiden. De ønsker derfor større kontroll over internettbruken hos sine kunder.

- Det var ingen som fulgte Telenor da de forsøkte seg med nedlastingsbegrensning for noen år tilbake, men du skal ikke bli overrasket om slike løsninger igjen vil tvinge seg frem igjen i nær fremtid. Vi har vært inne på tanken, og når noen tar skrittet denne gangen tror jeg villigheten blant de norske aktørene til å innføre noe lignende vil være langt større, forteller en sentral person i bransjen til Nettavisen.

Les saken her: Slutten for dagens internett

Tilsynet vil stoppe utviklingen
Dette er en situasjon som Post- og teletilsynet vil gjøre alt for at ikke vil skje. De vil jobbe aktivt for at internett forblir en åpen plattform hvor alle aktører har lik tilgang.

Willy Jensen, direktør i Post- og teletilsynet (PT), går nå hardt ut for å beholde nettets struktur slik det er i dag:

- Tenk om internettleverandøren din bestemte hvilke nettaviser du fikk lese, hvilke nettbutikker du kunne handle i og hvilken bank du måtte bruke? Det er viktig å sikre din og min valgfrihet på Internett gjennom å ha noen regler for hvordan valgfriheten skal forvaltes, sier han i en pressemelding.

Situasjonen er på ingen måte urealistisk. Du trenger ikke se lenger enn til kabel-tv-selskapene for å se potensielle forretningsmodeller der du som kunde kan kjøpe forskjellige pakker med tilgang til difrensiert innhold.

Allerede i dag filtrer enkelte norske og internasjonale aktører fildelingstrafikk da denne anses som uønsket. Hva skjer i det tilfellet din nettleverandør inngår et eksklusivt samarbeid med for eksempel en stor medieaktør, som gjør at du kun får tilgang til for eksempel Dagbladet av de riksdekkende nettavisene? Eller Microsoft kjøper seg inn for å sikre at alle kundene til et teleselskap bruker deres søkemotor fremfor Google?

Fire prinsipper
For å sikre at dette ikke skal skje har Post- og teletilsynet nå lagt frem et prinsippnotat med fire sentrale prinsipper for å ivareta dagens nettilgang for innholdsleverandører og brukere. Disse fire prinsippene er:

1. Internettilbyderen skal gi sluttbrukeren tilgang til en grunnleggende internettilknytning med rimelig kapasitet til fri disposisjon.

2. Internettilbyderen skal gi klar og tydelig informasjon om internettilknytningens kapasitet og kvalitet.

3. Internettilbyderen skal gi sluttbrukeren en internettilknytning som gir adgang til
- å hente og levere innhold etter eget ønske
- å bruke tjenester og applikasjoner etter eget ønske
- å koble til utstyr og bruke programvare som ikke skader nettverket, etter eget ønske.

4. Internettilbyderen skal ikke diskriminere mellom individuelle datastrømmer som benytter den grunnleggende internettjenesten.

Disse prinsippene mener PT er nødvendige for å unngå at nettilbyderne i fremtiden blir portvakter for hva slags informasjon du kan få tilgang til. En slik portvaktfunksjon mener de kan true nettets demokrati.

Telenor har allerede bygget opp et eget nett i Norge, utenfor det sentrale nasjonale internettknutepunktet NIX, som gjør dem i stand til å fritt kontrollere hvilke aktører som får tilgang til deres kunder. Blir disse prinsippene lovfestet, så vil det hindre Telenor og andre aktører å ta slike skritt i fremtiden.

Ønsker debatt
PT sier samtidig at de vil ha en debatt rundt disse prinsippene. Denne debatten mener de bør gå på tvers av bransjen.

- Prinsippnotatet om nettnøytralitet utgjør et utgangspunkt for en prosess som vi ønsker skal føre til etablering av en bransjenorm for nettnøytralitet i Norge. Ved dialog mellom internettilbydere, innholdsleverandører, forbrukermyndighetene og PT, ønsker vi å komme frem til enighet om hva bransjen i fellesskap kan gjøre for å sikre nettnøytraliteten, sier Jensen.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Les også:
75-åring har verdens raskeste nettlinje

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere