RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Internettovergripere ikke som antatt

Sist oppdatert:
Sexforbrytere på nettet er åpne om hvem de er og hva de vil.

(YEYE): Advarsler fra voksne om nettets mange farer er ikke alltid like riktige, mener amerikanske forskere. De fleste sexforbrytere på internett oppsøker ungdom – ikke barn – og de er ofte åpne om hva de vil.

Sexforbrytere på nettet er vår tids skumle menn med sukkertøy, skriver Forskning.no. Man advarer mot nettverk som Facebook og MySpace hvor man aldri vet hvem man chatter med – og hvordan en tilsynelatende harmløs person kan vise seg å være en voksen med tilslørte hensikter. Disse advarslene innprentes kanskje spesielt hos de yngste nettbrukerne, men det viser seg nå at det ikke nødvendigvis er de som er mest utsatt.

Skjevt bilde av farene
Forskere fra University of New Hampshire mener at man tegner et skjevt bilde av nettets farer. Forskerteamet har utført en omfattende undersøkelse med intervjuer av 3000 internettbrukere i alderen 10 til 17 og 612 samtaler med politifolk, skriver nettstedet.

Opplever det som romantikk
Resultatene indikerer at få sexforbrytere utgir seg for å være tenåringer, og at det ikke er vanlig at de unge blir lokket til møter hvor de voldtas eller kidnappes. Ungdommene blir tvert i mot forført gjennom lange samtaler hvor de er fullstendig klar over at de er i kontakt med en voksen person. De opplever forholdet som en romanse eller et seksuelt eventyr.

Åpne om hvem de er
Bare fem prosent av gjerningsmennene utga seg for å være ungdommer.

- Det vi hører om og frykter, er ikke nødvendigvis det som faktisk skjer, sier Janis Wolak som ledet studien av amerikanske ungdommer.

- For å bekjempe disse forbrytelsene, trenger vi nøyaktig informasjon om hvordan de utvikler seg

Omtrent 75 prosent av ofrene møtte overgriperen mer enn én gang, og de fleste forbryterne ble tiltalt for seksuell omgang med mindreårige uten bruk av tvang. Forgriperne benyttet chatterom, e-post og instant messaging for å komme i kontakt med ofrene.

Unges sårbarhet en risiko
Unges bruk av nettverk som Facebook og MySpace ser ikke ut til øke risikoen for å bli et offer for sexforbrytere på nettet, konkluderer forskerne.

Det som kan være avgjørende er ungdommenes egen sårbarhet og om de selv utviser risikoatferd. Unge som har opplevd familieproblemer eller misbruk er ofte mer sårbare. Ettersom det nettopp er ungdommer med et anstrengt forhold til foreldrene som er i faresonen, må man finne andre måter å nå frem til de sårbare ungdommene på enn gjennom opphavet.

Forskerne mener det er viktig at ungdommene ser at det kan være negativt å ha et seksuelt forhold til en voksen, og at man bør diskutere med dem hvordan sexforbrytelser på nettet egentlig foregår.

Mer fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere