RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Internetts største tabber

Sist oppdatert:
Vi feirer internetts 20-årsjubileum ved å gå gjennom de største øyeblikkene.

For et par uker siden kunne vi feire at internettet slik vi kjenner det, bedre kjent som World Wide Web, var 20 år gammelt. Det var nemlig da Tim Berners-Lee for første gang la frem sine tanker om hyperlenker i dokumenter.

Og med en moderne historie som ikke går lenger tilbake enn til 1989, er det skremmende hvor mye historie internett har å se tilbake på. Internett har snudd opp-ned på våre liv - skapte milliarder i verdier og skapte mye frustrasjon.

Det er på tide å ta et blikk bakover. Cnet har tatt et dypdykk i internetthistorien, og har kåret de 50 viktigst hendelsene i internetts historie, og vi har tatt utgangspunkt i denne listen og laget en oppdatert liste over de viktigste øyeblikkene og største tabbene i nettets historie.

Tidlig historie

..:: Februar 1966
Det amerikanske forsvaret oppretter Arpanet, som skal være et militært nettverk for deling av data over hele landet.

..:: Mai 1974
TCP/IP-protokollen, som danner grunnlaget for hvordan informasjon sendes som små pakker med data på internett, ble oppfunnet av Vinton G. Cerf og Robert E. Khan. I dag benytter vi oss av versjon 4 av denne protokollen, mens versjon 6 er i ferd med å rulles ut verden over. (Versjon 5 var et mislykket prosjekt).

..:: Oktober 1984
Internet Engineering Task Force kom med forslaget om å opprette toppdomenene .com, .org, .edu og .mil.

..:: Juni 1987
CompuServe lanserer bildeformatet GIF, inspirert av en meget effektiv komprimeringsalgoritme kalt LMZ. GIF ble umiddelbart en stor suksess, og gjorde det mulig å lagre bilder med 256 farger uten at det tok enormt med lagringsplass.

Tim Berners-Lee er oppfinneren av World Wide Web.
Tim Berners-Lee er oppfinneren av World Wide Web.

..:: Mars 1989/Mai 1990 - starten på det moderne internett
Tim Berners-Lee, ansatt ved CERN, innså at den europeiske kjernefysiske forskningsorganisasjonen trengte en mer effektiv teknologi for å dele vitenskapelige dokumenter. Det endelige resultatet var et forskningsdokument som fikk navnet: «WorldWideWeb: Proposal for the HyperText Project». Og vips så hadde han oppfunnet nettsider.

Viktige teknologier

..:: Februar 1993 - grafisk nettleser
Mosaic kom i betaversjon, og ble dermed verdens første populære nettleser med grafisk brukergrensesnitt utviklet av Marc Andreessen. Nettleseren har nærmest egenhendig fått æren for at WWW i utgangspunktet tok av.

..:: Slutten av 1994 - Netscape oppstår
Etter suksessen med Mosaic, startet Andreessen selskapet Netscape i april 1994, og lanserte oppfølgeren til Mosaic som fikk navnet Mozilla, og som senere ble til Netscape Navigator. Men før han kom så langt begynte han å lure på hvordan informasjon kunne sendes trygt og kryptert over internett, og resultatet ble teknologien SSL (Secure Socket Layer) som fortsatt er industristandard i dag.

..:: April 1995 - Hotmail
Internett består ikke bare av nettlesere, men også servere som tilbyr innhold til nettleserne. I April 1995 ble Apache lansert, som en gratis webserver basert på åpen kildekode. Apache brukes i dag av rundt halvparten av verden nettsteder. Til og med Microsofts egen Hotmail-tjeneste kjørte i lang tid på Apache-teknologi, fremfor Microsofts egne løsninger.

..:: Desember 1996 - Nettavisen etableres
Som Norges første, og faktisk en av verdens første, etableres Nettavisen som den første nyhetsnettavisen som utelukkende publiserer saker på internett.

..:: Desember 1996 - Starten for Flash
Macromedia kjøpte i desember 1996 tegneprogramvaren FutureSplash Animator, som var et tegneprogram som var utviklet for tablet-maskiner. Teknologien ble utviklet til Macromedia Flash 1.0. I dag hevder Adobe at Flash er installert på 99 prosent av alle verdens datamaskiner tilkoblet internett, og er dermed et betydelig mer utbredt program enn for eksempel Windows.

..:: Desember 1997 - RSS
RSS-teknologien, som i dag gir nyhetsfeeder til millioner av mennesker, blir oppfunnet av Dave Winer, da under navnet scriptingNews format. Det var Netscape som to år senere benyttet navnet RSS – Rich Site Summary.

E-post

..:: 1971 – første e-post
Ray Tomlinson var den første som sendte en «network email», altså en e-post som ble sendt over et nettverk, ikke bare mellom to datamaskiner med et program han kalte SNDMSG (Send Message). Tomlinson er også personen som innførte @ som standard i all e-post.

..:: Mars 1976 – kongelig mail
Den engelske dronningen sendte sin første e-post fra en militærbase. Det blir sett på som et vendepunkt når det gjelder internetts viktighet og evne til å forandre verden.

..:: Mai 1978 – første spam
Spam er ikke noe nytt fenomen. Gary Thuerk i selskapet DEC, som oppfant minidatamaskinen, sendte en e-post til 400 brukere på Arpanet hvor han ba folk komme på en demonstrasjon av selskapets nyeste datamaskin.

..:: Juli 1996 – Hotmail ser dagens lys
Sabeer Bhatia og Jack Smith lanserte den første store nettbaserte e-posttjenesten Hotmail, som Microsoft kjøpte et år senere for 400 millioner dollar. Før dette var e-post nærmest bare noe som nettleverandører tilbød. Hotmail er fortsatt verdens største e-posttjeneste, og trolig fortsatt Microsofts største internettalibi.

..:: April 2004 – Gmail dukker opp
I 2004 tilbød Hotmail gigantiske 2 megabyte med lagringskapasitet, og Yahoo hadde det dobbelte. Da Google på 1. april annonserte en e-posttjeneste med én gigabyte kapasitet trodde de fleste det var en latterlig dårlig aprilspøk. De tok derimot grundig feil, og det er vel vanskelig å undervurdere hvor populær Gmail har blitt.

Det sosiale internett

..:: Slutten av 1979 – Usenet
Usenet, kanskje bedre kjent som news gorups, dukker opp som et gigantisk diskusjonssystem som baserer seg på etter hvert enormt mange servere i mange land. Usenet kan vel best sees på som en forløper til dagens diskusjonsfora.

..:: Mars 1985
Et obskurt diskusjonsforum på nett som startet livet gjennom BBS-systemene der nerder, futurister, filosofer og debattelskende mennesker møttes i to tiår. Det viktigste med The Wall er kanskje at grunnleggerne av Electronic Frontier Foundation (EFF) møttes der. EFF er en meget sterke amerikansk digital rettighetsorganisasjon som er moderselskapet til norske Elektronisk Forpost Norge.

..:: August 1988 – IRC ser dagens lys
Jarkko Oikarinen ved universitetet i Oulu, ønsket å utvide funksjonaliteten til BBS-systemet med diskusjoner i sanntid, og resultatet ble IRC-teknologien (Internet Relay Chat) som benyttes den dag i dag – og dermed ble såkalte «chatterom» en realitet.

..:: Februar 1995 – Den første internettelefonen
Du trodde kanskje IP-telefoni var noe nytt, men allerede i 1995 lanserte israelske VocalTec den første PC-baserte telefonen som benyttet seg av internett. Bredbånd var for de fleste et fremmedord på denne tiden, men selskapets teknologi banet vei for det vi i dag kjenner som bredbåndstelefoni.

..:: Juni 1996 - Endelig lynmeldinger
IRC er vel og bra, men det er ofte altfor mange involvert som du ikke ønsker å ha noe med. Alle som har brukt dette kjenner til «er du kåt????» og «ASL???» fra totalt fremmede mennesker. ICQ ble en slags redning, som var det første globale lynmeldingsprogrammet der du velger dine venner med omhu. Forkortelsen virker kanskje litt tilfeldig, men er et spill på «I seek you».

..:: Februar 2004 - Facebook dukker opp
Mark Zuckerberg grunnlegger selskapet bak Facebook, selskapet som har revolusjonert hvordan vi forholder oss til andre på internett.

Underholdning

..:: April 1989 – MP3 blir patentert
Det er vanskelig å tenke seg en teknologi som har hatt større påvirkningskraft enn MP3-teknologien, som var det første komprimeringsformatet som virkelig gjorde det mulig å lagre store mengder digital musikk. Selv om bedre teknologier har kommet i kjølvannet, er MP3 de facto standard for nærmest all nettbasert musikk.

..:: Februar 1995 – Nettradio
Radio HK ble den første nettradioen som sendte døgnet rundt – bare på nett. Radioen sendte musikk fra usignerte artister og mindre plateselskaper.

Sean Fanning har gjort seg udødelig ved å skape Napster.
Sean Fanning har gjort seg udødelig ved å skape Napster.

..:: Juni 1999 – Napster
Introduksjonen av Napster trenger neppe en større introduksjon. 18 år gamle Sean Fanning forandret måten vi så på musikk på for alltid.

..:: Oktober 2002 – BitTorrent
Den første offentlige versjonen av den første BitTorrent-klienten dukket opp i oktober 2002, og har revolusjonert hvordan store mediefiler kan distribueres. Det er det første fildelingssystemet som er mer effektivt jo flere som forsøker å laste ned samtidig.

..:: Februar 2005 – YouTube
Til tross for at de ikke var i nærheten av å være først, og strengt tatt ganske dårlig bildekvalitet på videoene, så klarte de gamle PayPal-grunnleggerne å lage en videotjeneste som¿ vel, er YouTube.

..:: Oktober 2008 - Spotify
Det svenske prosjektet Spotify blir for første gang tilgjengelig for allmennheten, og viser for første gang hvordan musikk på internett både kan gjøres lovlig, gratis og helt genialt.

Viktige landemerker

..:: Mai 1994 – Sex.com ble registrert
Det som etter hvert skulle vise seg å bli det mest omstridte domenet i netthistorien ble registrert i 1994. Domenet ble etter hvert stjålet fra sin opprinnelige eier, noe som skapte en årelang rettsfarse med mange millioner i potten.

..:: April 1996 – Internet Archive
Brewster Kahle hadde et mål: Han ville lagre alle nettsider, tekst, bilder video og lyd som finnes på internett og gjøre det gratis til alle for all fremtid. I dag gjør tjenesten at du kan gå tilbake mange mange år og se hvordan de så ut på en gitt dato.

Å være første investor i Google må føles godt i dag.
Å være første investor i Google må føles godt i dag.

..:: August 1998 – Google får pengestøtte
En av grunnleggerne av Sun, Andy Bechtosheim, investerte 100.000 dollar i Google, som på det tidspunktet fortsatt ikke var noe selskap. En vellykket investering vil nok mange hevde...

..:: November 1999 – SourceForge åpner
Hjemmet til det som etter hvert skulle bli den viktigste kilden for åpen kildekodeprosjekter startet rett før dotcombølgen holdt på å ta livet av alt som hadde med penger å gjøre på internett.

..:: April 2003 – iTunes Music Store
Apple ble den første nettaktøren som fikk lov å selge musikk fra de store plateselskapene lovlig på nett. Begynte som en tjeneste som bare fungerte på Mac, og hadde på dette tidspunktet bare 200.000 sanger – men har vokst seg til å bli verdens største musikkbutikk. I løpet av første døgn solgte butikken rundt 250.000 sanger.

..:: Januar 2009 - iTunes dropper DRM
Etter mange års kamp, velger Apple å annonsere at de tar livet av kopisperrene på hele sin katalog på iTunes - samtidig som kvaliteten forbedres.

Web 1.0

..:: May 1993 – The Tech
MITs interne nyhetsavis ble den første avisen i verden som ble gjort tilgjengelig på nett.

..:: Februar 1994 – Do you Yahoo?
Jerry Yang og David Filo ville lage en katalog over spennende nettsider, og de ga tjenesten sin det enkle navnet «Jerry and David's Guide to the World Wide Web». Ble helt frem til nylig rangert som verdens største nettsted foran Google og YouTube. Er nå degradert til en 2. plass.

..:: Juli 1995 – Amazon
Selskapet som nærmest definerte hvordan netthandel skulle fungere ble startet opp. Overlevde på mirakuløst vis dotcomboblen, til tross for enorme nedskjæringer og enormt underskudd.

..:: September 1995 – eBay
Uoffisielt kjent som nettstedet du selger gammelt søppel du ikke mener har noen verdi til blodpris, er rett og slett en av nettets virkelig store suksesshistorier. Selskapet er en av de får nettselskapene som har tjent penger fra første stund.

..:: Januar 2000
Fusjonen/oppkjøpet på som startet med at AOL la 164 milliarder dollar på bordet for det som ble ansett som den nærmest likeverdige mediegiganten Time Warner, anses vel av mange i ettertid som en av de størst fiaskoene noensinne – på Time Warners bekostning. Sviktende omsetning i AOL-delen av selskapet førte til at det fusjonerte selskapet måtte bokføre et tap på utrolige 99 milliarder dollar i 2002. AOL er nå tatt ut av det fusjonerte selskapets navn.

Web 2.0

..:: September 1995 – JavaScript
Grunnlaget for det vi kjenner som den moderne nettopplevelsen, nemlig teknologien JavaScript, ble lansert med introduksjonen av Netscape Navigator 2.0 – den gangen under navnet LiveScript. JavaScript er grunnlaget for den såkalte AJAX-teknologien som mange mener er selve definisjonen på Web 2.0.

..:: Desember 1997 – Weblog-begrepet oppsto
Jorn Barger er mannen som har fått æren for begrepet ”weblog” når han begynte å logge ting han fant på nettet i sin blogg RobotWisdom. I april 1999 gjorde Peter Merholz om navnet ”weblog” til ”blog”. http://www.peterme.com/archives/00000205.html

..:: August 1999 – Blogger ser dagens lys
Pyra Labs annonserte Blogger, som ble den første nettsiden der hvem som helst, på en enkel måte, kunne opprette sin egen blogg helt gratis.

..:: Januar 2001 – Wikipedia blir opprettet
Wikipedia er kanskje nettstedet som mer enn noe annet definerer hva Web 2.0 handler om – nemlig brukerintegrasjon og samhandling.

..:: Desember 2004
Digg bygget videre på tanken om at det er visdom i masser. Digg er en brukerstyrt startside for nyheter, der brukerne selv poster hva de mener andre bør lese – og nyheter blir rangert ut ifra hvor populære nyhetene er.

..:: Årsskifte 2008/2009
Det relativt obskure fenomenet Twitter, som det i grunn ikke så ut til at noen forstod poenget med, eksploderte i popularitet, og er nå det virkelig store hotte på nettet.

Lov og orden

..:: Februar 2000 – MafiaBoy-angrepet
Tenåringen Mike «MafiaBoy» Calce organiserte et gigantisk tjenestenetkangrep som satt 11 selskaper ut av spill, inkludert CNN, Dell, eBay, Amazon og Yahoo. Alt han hadde var en internettlinje, og kontroll over store mengder datamaskiner. Enkelte hevder tapet til de 11 selskapene til sammen var én milliard britiske pund.

..:: Februar 20005 – RIAA saksøker de døde
Platebransjen går bokstavelig talt over lik i kampen mot fildeling. I 2005 saksøkte de en 83 år gammel dame i USA, for å ha delt 700 sanger på nettet. Problemet var at hun ikke eide en datamaskin – og at hun døde året før.

..:: April 2005 – Yahoo/Kina-skandale
Den kinesiske journalisten Shi Tao ble arrestert av kinesiske myndigheter etter at Yahoo hadde gitt myndighetene informasjon fra hans e-post-kontro. Det han ble arrestert for var å sende informasjon om myndighetenes bekymring rundt 15-årsjubileet til masakeren på Den himmelske freds plass.

Politiet går til aksjon mot The Pirate Bay.
Politiet går til aksjon mot The Pirate Bay.

..:: Mai 2006 – PirateBay-raidet
Svensk politi raidet nettleverandøren PRQ for å stoppe The Pirate Bay, etter det som i etterkant viste seg å være massivt press fra amerikanske myndigheter. Det tok nettstedet tre dager å komme opp igjen med servere i utlandet – mens over 100 andre nettsider ble stoppet uten noen sammenheng med The Pirate Bay.

..:: Mai 2007 – HD-DVD-lekkasjen
Det ble mildt sagt mye bråk når en digg-bruker postet en hexadesimal kode som kunne brukes til å omgå kopibeskyttelsen på den nå døde HD-DVD-standarden. Diggs ledelse forsøkte desperat å fjerne informasjonen i frykt for søksmål, men Diggs egne brukere sørget for at de mislyktes stort. Digg-sjef Kevin Rose gikk ut i et blogginnlegg der han skrev at han ga etter, men fryktet at det var slutten for nettstedet. « If we lose, then what the hell, at least we died trying,» ble hans berømte ord.

..:: Januar 2008 - HD-DVD dør
Krigen om fremtidens DVD-format avgjøres da Toshiba velger å droppe HD-DVD-formatet.

..:: Februar 2009 - Pirate Bay-rettssaken
Nesten to år etter at politiet raidet The Pirate bay, måtte bakmennene stille i svensk rett tiltalt for medvirkning til brudd på opphavsretten. Dom ventes i april.

..:: NÅ!
Sensur har blitt et fenomen som ikke lenger henger over den kinesiske delen av internett, samtidig som fildelere trues med å kastes ut fra internett - og EU vil overvåke alle nettets brukere i tilfelle de gjør noe ulovlig.

De største tabbene

..:: Oktober 2005 – Rootkit-skandalen
Sony klarte å installer skadelig programvare på minst en halv million datamaskiner i over 150 land ved bruk av meget aggressive kopibeskyttelse på en del av sine utgivelser. Saken har gått inn i historien som sele definisjonen på hvor langt underholdningsbransjen er villig til å gå for å tråkke på sine kunder.

..:: August 2006 – AOL-lekkasjen
AOL skulle bare frigi litt søkeinformasjon til forskningsformål, og endte med å avsløre søkehistorikken til 650.000 kunder. Informasjonen var i utgangspunktet anonymisert, men det viste seg fort at det var meget enkelt å identifisere enkeltpersoner. Saken skapte en debatt rundt personvernhensyn i forhold til logger teknologiselskaper har på sine kunder.

..:: Oktober 2006 – iPod med virus
Et pardi med iPoder ble levert til kunder inkludert en Windows-bakdør kalt RavMonE.

..:: August 2007
Viacom er ingen stor tilhenger av YouTube, og ba YouTube fjerne et klikk fra VH1s program Web Junk 2.0, som er et show som viser morsomme videoer fra nettet. Brukeren som hadde lastet opp videoen var den samme som hadde lastet opp klippet som VH1 hadde benyttet seg av i sin sending – uten å spørre om tillatelse.

..:: August 2008 – Politiporno-problem
Politiet i Sussex distribuerte et flygeblad der de reklamerte for seg selv i lokalsamfunnet. Problemet var at de hadde vært litt slepphendte da de skrev ned nettadressen sin. Fremfor å skrive www.sussex.police.uk ble det til www.sussexpolice.co.uk – som på det tidspunktet var en homopornoside med politifokus

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere