Gå til sidens hovedinnhold

Internt FBI-notat: Advarer om enormt opprør i USA

USA forbereder seg på ekstreme og voldelige protester i hele landet.

TV-kanalen ABC News har fått tilgang til et internt FBI-notat som advarer om planer om væpnede protester i alle landets delstater.

Det føderale politiet sitter også på informasjon om at en gruppering oppfordrer til «storming» av offentlige bygninger og rettsbygninger både på føderalt, lokalt og delstatsnivå dersom Donald Trump avsettes som president før perioden utløper 20. januar.

- Stormes 20. januar

Gruppen har også planer om å storme offentlige bygninger i alle delstatene samme dag Joe Biden innsettes som ny president 20. januar.

- FBI har mottatt informasjon om en navngitt gruppe som har til hensikt å reise til Washington D.C. 16. januar, lyder det interne FBI-notatet.

- De har advart at dersom Kongressen forsøker å fjerne den amerikanske presidenten ved å utløse det 25. grunnlovstillegget, vil et enormt opprør finne sted, lyder notatet.

Demokrat og leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, gikk ut på søndag og krevde at visepresident Mike Pence skal anvende grunnlovstillegg 25. for å avsette president Trump i forbindelse med hans oppviglerirolle i stormingen av Kongressen forrige uke.

Les også: Forvirring om Trump vil bryte stillheten mandag

Pence trenger støtte fra halvparten av regjeringsmedlemmene for å erklære Trump uskikket for presidentembetet. Dersom ikke Pence innfrir kravene fra Demokratene, vil Demokratene reise en riksrettstiltale mot Trump. Det er imidlertid lite som tyder på at visepresidenten vil dolke Trump i ryggen ved å anvende 25. grunnlovstillegg bare noen dager før presidenten går av.

CNN skriver at 15.000 soldater fra Nasjonalgarden er i beredskap for å imøtegå eventuelle sikkerhetsutfordringer ved innsettelsesseremonien i hovedstaden. Borgermester Muriel Bowser ber folk om å holde seg borte fra hovedstaden på selve innsettelsesdagen.

Tre grufulle planer om maktovertagelse

Samtidig har demokratiske lovgivere i Representantenes hus blitt brifet av kongresspolitiet om tre grufulle plott som innebærer planer om en maktovertakelse av det som omtales som hjertet i det amerikanske demokratiet.

Én av planene går ut på at å omringe Kongressbygningen og likvidere demokrater og enkelte republikanere som ikke støttet Trumps forsøk på å omgjøre resultatet etter presidentvalget, melder Huffington Post.

Plottet omtales som «den største væpnede protesten som noen gang har funnet sted på amerikansk jord».

Et annet plott er en protest som skal hedre Trump-tilhengeren Ashli Babbitt, som ble skutt og drept mens hun stormet Kongressen i forrige uke.

Et tredje plott involverer en protest med opprørere som omringer og sperrer av Det hvite hus, Kongressen og Høyesterettsbygningen. Hensikten skal være å nekte demokrater adgang til Kongressen, og muligens likvidere dem, slik at Republikanerne kan overta makten.

Målet skal også være å omringe Det hvite hus for å «beskytte Trump».

The Huffington Post har snakket med tre demokrater som ble informert om de grufulle planene av kongresspolitiet mandag kveld.

- Det var ganske overveldende, sier et bekymret kongressmedlem til avisen.

Advart om ikke å avsløre for mye

Lovgiverne i Kongressen er imidlertid blitt advart av politiet mot å avsløre for mye informasjon og detaljer om tidspunkt og sted for de angivelige planene, ettersom det potensielt kan bistå aktørene bak plottene.

- Noen av deres viktigste kommunikasjonskanaler til å organisere dette er blitt fjernet, så de forsøker bevisst å få media til rapportere om dette med den hensikt å spre informasjon og tiltrekke seg ytterligere støtte for deres angrep, sier et kongressmedlem.

Demokratene som Huffington Post har snakket med, sier at kongresspolitiet og Nasjonalgarden forbereder seg på en mulig situasjon hvor det kan komme titusener av væpnede demonstranter til hovedstaden.

Etter stormingen av Kongressen forrige uke er det blitt satt opp store sperringer med gjerder og piggtråd rundt hele kongressbygningen. Nasjonalgarden er også i beredskap for å rykke ut ved behov.

- Trump med dyp erkjennelse

Fox News hevder president Trump har erkjent at han bærer noe av skylden for forrige ukes storming av Kongressbygningen.

Kilder opplyser til Fox News at president Donald Trump skal ha erkjent i en samtale med kongressmedlem Kevin McCarthy at han bærer noen av skylden for stormingen som krevde fem menneskeliv.

Les også: Historisk høy oppslutning om å avsette Donald Trump

McCarthy er Republikanernes leder i Representantenes hus. Samtalen skal ha funnet sted over telefon mandag, opplyser TV-kanalen.

Publikum får ikke tilgang

Publikum får ikke tilgang rundt Capitol Hill under neste ukes innsettelse av Joe Biden som president, opplyser fungerende politisjef Yogananda Pittman.

Pittman overtok som leder da Steven Sund trakk seg etter kritikken som fulgte etter forrige ukes storming av kongressbygningen.

Både lokale og føderale politi- og sikkerhetsmyndigheter samarbeider nå om planene for å sikre området i forbindelse med presidentinnsettelsen.

Les også: Ønsker å ødelegge for Trump for evig og alltid

Unntakstilstand

President Trump har besluttet å innføre unntakstilstand i USAs hovedstad Washington i dagene før og etter Joe Bidens innsettelsesseremoni 20. januar.

Beslutningen gjør det mulig for det amerikanske sikkerhetsdepartementet og føderale etater å koordinere arbeidet med å sikre byen med lokale myndigheter.

Unntakstilstanden kommer fem dager etter at en mobb av Trump-tilhengere stormet Kongressen samtidig som resultatet av presidentvalget ble godkjent. To mennesker ble drept og tre andre mistet livet i opptøyene.

Trumps unntakstilstand gjelder fra mandag 11. januar til mandag 24. januar.

Les også: Melania Trump bryter tausheten

Twitter stenger 70.000 kontoer

Twitter kunngjorde mandag at selskapet har stengt mer enn 70.000 kontoer som er knyttet til det konspiratoriske Qanon-miljøet etter angrepet på Kongressen.

- Vi har vært tydelige på at vi vil slå sterkt ned på atferd som kan lede til skadeverk utenfor nettet, skriver Twitter i et blogginnlegg.

- På grunn av de voldelige handlingene i Washington og den økende faren for vold, begynte vi fredag ettermiddag permanent å stenge tusenvis av kontoer som primært ble bruk til å dele Qanon-innhold, skriver selskapet videre.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken