Gå til sidens hovedinnhold

Intet krafttak for offentlige toaletter

Byråd for miljø og samferdsel Peter N. Myhre vil ikke prioritere opprettelsen av offentlige toaletter i byen. Han oppfordrer folk til å planlegge toalettbesøkene bedre.

SENTRUM: Vi har ikke noen planer om et krafttak for offentlige toaletter, sier byråd Peter N. Myhre. I forrige utgave av Lokalavisen skrev vi om mangelen på offentlige toaletter i bydelene Frogner og St. Hanshaugen. Etter opplysninger fra Samferdselsetaten, finnes det ingen umiddelbare planer om å få satt opp reklamefinansierte toaletter i den vestlige delen av byen.
For tiden planlegger vi et offentlig toalett på Rådhusplassen, sier Jon Bugge i Samferdselsetaten. Han kan fortelle at avtalen med det private firmaet JCDecaux er blitt betraktelig forsinket.
Det vil nok gå et par år før vi får begynt å se på vestlige deler av byen, sier Bugge.
Lokalavisen tok kontakt med Peter N. Myhre for å få byrådens syn på saken.

Lite behov

Det er veldig vanskelig å finne gategrunn i byen som er store nok til å brukes til offentlige toaletter, sier Myhre. Han mener at behovet for offentlige toaletter ikke er veldig stort i Oslo by.
De fleste skjenkesteder låner gjerne ut toalettet sitt, sier Myhre. Byråden mener også at det er et stort problem med hærverk og ramponering av ubetjente offentlige toaletter.
Dette betyr at man helst bør ha betjente toaletter, og det er alt for kostbart, sier Myhre.
Vi har bare registrert fem tilfeller av tagging på våre toaletter i løpet av den siste måneden, sier administrerende direktør i JCDecaux, Øyvind Markussen. Han kan fortelle at de tre fargerike toalettene, som står på Tullinløkka, skaper mye forundring hos folk. Disse toalettene var en del av Kyss Frosken-utstillingen i sin tid, og brukes i dag som toaletter, sier Markussen. Tre andre toaletter befinner seg på Youngstorget, Stortorget og i Sofienbergparken.
Vi har høye besøkstall daglig, så det tyder på at behovet er stort, sier Markussen.

Gikk langt for do

På Oslo sentralstasjons betjente toaletter er det stor pågang av mennesker.
Vivian Langdalen har sterke meninger om Oslos offentlige toaletter.
Jeg synes det offentlige toalettilbudet i Oslo er altfor dårlig,sier hun. Det er altfor dyrt å betale 10 kroner for å gå på do, men ellers synes jeg at toalettene er greie og renslige her, sier hun. Når man har med seg gjester til byen, er det nesten umulig å finne toaletter, og man må spørre om å få låne toalettene på kafeer, sier hun.
Laura Broxten og datteren Anice er på besøk i Oslo.
Vi har gått lenge for å finne toaletter, sier Laura. Hun synes ikke 10 kroner er veldig dyrt å betale for et toalettbesøk, sammenlignet med London.
På toalettene på Oslo S jobber det fem mennesker døgnet rundt, og det vaskes hver halvtime. En av vaktene kan fortelle at mange kunder klager på at det koster ti kroner å gå på do.
De automatiske reklamefinansierte toalettene koster fem kroner pr toalettbesøk.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted