Gå til sidens hovedinnhold

Invadert av giftslanger og livsfarlige edderkopper

- Vi visste at slangene ville komme, sier innbygger som er berørt av katastrofeflommen i Australia.

Flommen i Australia har blitt omtalt som en katastrofe av bibelske proporsjoner. Opp mot 200.000 mennesker i delstaten Queensland har blitt rammet av flommen som er forårsaket av kraftig regnfall. Flommen dekker et område som tilsvarer Frankrike og Tyskland i størrelse.

Og nå varsles enda mer regn og sykloner de kommende dagene, skriver The Courier Mail. 22 byer i delstaten er rammet av flommen, og hittil er tre dødsfall blitt registrert som en direkte følge av flommen, melder BBC.

Oversvømt av slanger
Flommen bringer også med seg store mengder med livsfarlige dyr som slanger og edderkopper, og myndighetene har fraktet motgift til byen Rockhampton, som er oversvømt av slanger og giftige edderkopper. Byen har 77.000 innbyggere.

Barry Moessinger har bodd i Rockhampton i 50 år, og den siste uken har han sett opp mot 15 slanger om dagen, skriver The Times.

- Det er haugevis av dem. Vi har blitt plaget med mus og frosker, så vi visste at slangene ville komme, sier Barry Moessinger.

Elvene over store deler av Queensland har gått over sine bredder i lavtliggende områder, og veier og hus ligger under vann.

Skylt av veien
En 41 år gammel kvinne mistet livet i nyttårshelgen da bilen hennes ble skylt av veien i Burketown vest i Queensland. Politiet klarte å redde tre barn og en voksen ut av bilen, men liket til 41-åringen ble funnet 2 kilometer fra åstedet, etter å ha blitt tatt av strømmen.

- Vi er takknemlige for at det ikke har vært flere dødsfall. Vårt fokus er å hindre flere dødsfall, sier fungerende politikommissær Alistair Dawson i Queensland.

Myndighetene frykter det kan ta en måned før vannet har trukket seg tilbake.

- Det er vanskelig å si om det verste ligger bak oss, sier Dawson, skriver The Times.

Flyplass ligger under vann
Myndigheten har fokusert mye av redningsarbeidet på kystbyen Rockhampton hvor vannet har strømmet til i en enorm fart. Byens flyplass ligger nå under vann, og hovedveier og jernbanesporene inn til byen er avskåret, noe som gjør redningsarbeidet svært vanskelig. Elvene i byen skal ha steget med hele 9.4 meter siden onsdag forrige uke.

Myndigheten frykter at isolerte innbyggere kan gå tom for matforsyninger. Andre byer i området er imidlertid blitt evakuert.

Les også: Seilte på flomstor elv med luftmadrasser
Les også: - Blir liggende under vann i en uke

Det australske forsvaret har mobilisert flere C130 Hercules-fly for å bistå Rockhampton med forsyninger i løpet av mandagen. Fungerende forsvarsminister Warren Snowdon sier at forsvarets rolle i krisehåndteringen kan bli utvidet dersom katastrofen blir verre, skriver The Courier Mail.

Store utfordringer i hele januar
Lokalmyndighetene frykter at katastrofen kan vare i flere uker.

- Med tanke på omfanget av denne katastrofen og med utsikter som tilsier at vannet blir liggende i flere uker, så vil vi fortsatt ha store utfordringer å håndtere ut hele januar, sier delstatsminister i Queensland, Anna Bligh, melder BBC.

Eksperter sier at halve Queensland, som er på 1.852.642 kvadratkilometer, er rammet av flommen.

Det skitne vannet som har inntatt tusenvis av hus, har også ført til mangel på fersk drikkevann og skapt frykt for spredning av sykdommer.

- Dette er utvilsomt en forferdelig tragedie, sier delstatsminister Anna Bligh til Australian Broadcasting Corp.

Kommentarer til denne saken