Gå til sidens hovedinnhold

Invester milliarder i norsk skole

Staten bør flytte titalls milliarder fra Oljefondet til investeringer i norsk skole.

Norge investerer årlig rundt 400 milliarder oljekroner på de internasjonale børsene, til tross for at det vil gi høyere avkastning å satse endel av pengene i Norge. Dette vil NHH-professor Victor D. Norman ha slutt på - og foreslår at 30-40 av disse milliardene investerers innenlands.

- Er det noe finanskrisen har vist, så er det at det ikke har vært så mye risikospredning med dagens modell, sier Normann til Dagens Næringsliv.

Normans poeng er at vi må skille mellom drift og investeringer i den norske staten. Han ønsker å redusere forbruket av oljepenger, men samtidig åpne for investeringer i skole og infrastruktur. Det er en spennende tanke, og det er åpenbart ufornuftig å investere hundretalls milliarder kroner på å gjøre konkurrentene våre bedre - når det samtidig er en kø av mulige investeringer som vil gi høy avkastning i Norge.

Et eksempel er tiltak for å hindre at 30 prosent dropper ut uten å bli ferdig med videregående skole, havner utenfor arbeidsmarkedet og ofte på trygd: - Avkastningen av å få en person over fra trygd til arbeid ville gi avkastning i 40 år, sier Norman.

Norge bruker allerede oljepenger i en vanvittig fart, og Norman er ikke tilhenger av å bruke flere. Tvert imot støtter han forslag om kraftige kutt i statens kostnader. Men han skiller mellom investeringer og drift. I dag føres Statsbudsjettetet etter en kontantmodell (omtrent som et barns bruk av lommepenger, hvor det er likegyldig om pengene går til sjokolade eller settes i banken).

Norman ønsker seg et investeringsprosjekt på linje med private bedrifter. I et slikt regnskap er det likegyldig for årets resultat om oljen ligger i bakken, eller selges for dollar og settes i banken, eller investeres i infrastruktur.

Det er en spennende tanke og en god opprydning.

I dag er politikerne tilsynelatende enige om kun å bruke 4 prosent av Oljefondet (antatt avkastning) til årlig forbruk. Men den såkalte handlingsregelen gjelder bare tilsynelatende. Til neste år foreslo Kristin Halvorsen at vi bruker 6 prosent av Oljefondet og dermed «spiser» av fondet.

Normans forslag er enkelt og greit: Istedet for å investere 400 milliarder kroner på utenlandske selskaper, så øremerker vi 40 av disse milliardene til investeringer med høy avkastning innenlands. For eksempel til skolen. Og det er et godt forslag.

Kommentarer til denne saken