RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Investerer mer enn et oljefond

Sist oppdatert:
Verdens store oljeselskaper planlegger en kraftig økning i investeringen i 2006, og de samlede investeringsbudsjettene passerer omfanget av det norske oljefondet med god margin
Tross den kraftige oppgangen i prisene på olje og gass de siste fire årene, har oljebransjen vært tilbakeholdne med å øke investeringene i letingen og utbyggingen. Nå ser imidlertid trenden for alvor ut til å snu i år.

Den beste indikasjonen på at de store oljeselskapene nå tar steget ut er den årlige oversikten til meglerhuset Lehman Brothers over investeringsplanene til verdens 325 største oljeselskaper.

Etter kun moderate investeringsøkning de siste par årene tross fallende oljereserver og produksjonsvekst, har selskapene for 2006 økte investeringsbudsjettene med rett under 15 prosent. Det gir et samlet investeringsbudsjett for de 325 største oljeselskapene på 238 milliarder dollar, eller omkring 1.550 milliarder norske kroner. Det er ventet at summen når status gjøres opp i slutten av 2006, kan være enda høyere.

Tilsammenligning var Statens Petroleumsfond Utland, oljefondet, ved utgangen av november på 1.363 milliarder kroner.

I 2006 endte oljeselskapene opp med å øke budsjettene med 10 prosent mer enn planlagt. viser undersøkelsen til Lehman, ifølge Dow Jones Newswire. I 2006 sier de fleste av kostnadene vil øke med omkring 15 prosent og mener økte lønninger, oljeservice og borekostander er driverne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere