RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Investeringsdirektør om renter og aksjer

Sist oppdatert:
Investeringsdirektør i Fearnley-systemet Alexander Munch-Thore mener rentenivået skal opp. I et eksklusivt intervju med iMarkedet.no forteller han også om sitt syn på aksjemarkedet
Alexander Munch-Thore styrer investeringene i Fearnley-systemet og har hatt stor suksess med det. De siste ti årene har han bare notert minus i margen én gang.

- Det var i 1994. Da tok vi feil på rentene, sier Munch-Thore til iMarkedet.no.

Det er nettopp med rentenivået han begynner da iMarkedet.no vil ha hans mening om utviklingen i markedet det kommende året.

Dobling av renten

- Jeg tror at rentene skal stige betraktelig i USA. Menneskene har ikke forstått at et rentenivå på mellom 1 og tre prosent er unormalt lavt og ikke kan vedvare. Det kan ikke opprettholdes. Innen utgangen av året forventer jeg at renten skal være på 3,5 til 4 prosent i USA , sier Munch-Thore til iMarkedet.no. Dermed venter han en nær dobling av renten i USA.

Han mener også at dette vil føre til at dollaren styrker seg.

- Hovedproblemet med det amerikanske handelsunderskuddet er jo at amerikanerne ikke sparer nok. De har gått fra en sparerate på noen prosent til nesten null, sier Munch-Thore som mener at en renteoppgang i så henseende er nødvendig.

Glemt inflasjonen

Han tror også at rentene i Europa skal stige utover året, men i et lavere tempo enn i USA.

- Jeg tror vi får en rente i Europa på mellom 2 til 3 prosent innen slutten av året. Renten i Norge vil også stige, sier Munch-Thore som mener at de som ser på inflasjonen i Norge har glemt en vesentlig del:

- Folk har glemt at den nye momsen (merverdiavgiften gikk fra 24 prosent til 25 prosent ved nyttår. red. anm) og særtilfeller som gjorde at prisstigningen ble lav i fjor, sier Munch-Thore som mener at inflasjon vil komme på dagsorden igjen.

Av de særtilfeller han nevner er utviklingen i boligprisen samt at strømprisene har falt fra meget høye nivåer i 2003 til 2004.

Og i takt med at renten i Norge vil stige, mener Munch-Thore at det kan oppleves fall i boligmarkedet. I alle fall på slutten av den oppgangen man har sett i boligmarkedet.

Sell in may

- Aksjemarkedet vil være bra frem mot mai, sier Munch-Tore til iMarkedet.no og legger til at nedsiden er tilstede dersom den amerikanske sentralbanken strammer til raskere og setter opp renten.

- På det tidspunktet rentefrykten slår innover markedet så vil det begynne å falle, mener Munch-Thore.

Han mener at når tallene for første kvartal 2004 kommer inn og man ser at rentene vil doble seg og oppdager at bedriftene ikke har "earnings-momentum", så vil markedet kunne fare inn i ukjent territorium. Munch-Thore holder det imidlertid åpent om hvordan det vil gå etter mai.

To tredjedel av bullmarkedet over

Munch-Thore vil ikke røpe hvilke aksjer han ser på, og hva han kjøper. Men han trekker uansett frem noen bransjer hvor han tror det vil være potensiale.

- Vi er inne i en langvarig energiproblematikk og jeg tror på en langvarig energifase hvor energiprisene vil være høye, det vil si olje- og gasspriser på over 30 dollar fatet, sier Munch-Thore til iMarkedet.no.

Han mener at mye av oppgangen i oljeservice-selskapene kan ha kommet, men det gjelder også generelt hele markedet.

- Vi har tilbakelagt to tredjedeler av bull-fasen, sier Munch-Thore til iMarkedet.no.

Positiv og skeptisk til SMB

Den mest attraktive sektoren, ifølge Fearnleys investeringsdirektør, er små- og mellomstore teknologiselskaper. Men om det kommer en reprising av denne sektoren er han noe mer usikker til.

- Veldig mange av disse selskapene er små og illikvide, sier Munch-Thore til iMarkedet.no og mener at teknologiskiftene er så raske og vanskelige å predikere at man skal ha betalt for risikoen dette medfører.

- Det skjer stadig vekk at man går inn i selskaper, men ikke kommer seg ut igjen dersom teknologien til selskapet skulle vise seg å være mindre aktuell, sier Munch-Thore.

- Små selskaper klager over at de ikke får oppmerksomhet fra profesjonelle investorer, men det er ikke så rart. Det kan vise seg å være umulig å komme seg ut når produktsyklusene er over, sier Munch-Thore som mye heller skulle sett SMB-teknologifond man som investor kunne gått lettere inn og ut av, fond som måtte være omsettelige på børsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere