RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Investorer øker presset på Spania

Madrid (NTB-Reuters-AFP): Spania settes kraftig på prøve av investorene, som presser opp renten på statsobligasjoner i et forsøk på å tvinge landet til å be om krisehjelp.

Denne uken forsøker Spania å auksjonere bort statsobligasjoner og gjeldsbevis til en verdi av mellom 7 og 9 milliarder euro. Tirsdag ble hele 4,6 milliarder euro i kortsiktig gjeld revet bort, mer enn ventet på forhånd.

Kostnadene på de kortsiktige lånene gikk noe ned fra august, men de er fortsatt på et nivå som levner spanjolene lite håp om å kunne komme seg på beina uten å be om hjelp.

Samtidig økte renten på obligasjoner med løpetid på ti år fra 5,65 prosent til 6 prosent. Dermed settes Spania på en ny prøve torsdag, når landet skal forsøke å skaffe mer penger gjennom salg av langsiktige lån.

Regjeringen i Madrid håper å kunne nyte godt av et fall i lånekostnadene etter at Den europeiske sentralbanken ESB tidligere i september la fram planer om å kjøpe opp statsobligasjoner i kriserammede land. Men et slikt grep fra ESB forutsetter at Spania ber om hjelp fra EUs krisefond, noe som sitter langt inne for spanske politikere, spesielt dersom de kan leve med den nåværende renten.

Mange analytikere advarer om at lånekostnadene vil kunne komme til å skyte i været dersom landet fortsetter å utsette å be ESB om krisehjelp. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere