RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Inviterer Stoltenberg til praktisk kurs i kommuneøkonomi

Foto: Tomas Moss (Høyre)
Sist oppdatert:
- Jens Stoltenberg bør komme hit til Lillesand - og sette av en hel dag. Så skal vi forklare ham kommuneøkonomien.

Lillesands ordfører Arne Thomassen fra Høyre har sett seg lei på at Jens Stoltenberg og kommunalminister Liv Signe Navarsete igjen og igjen snakker om de økte overføringene til kommunene.

Helst ville han ha invitert økonomen og statsministeren til hjemkommunen og gitt ham en lekse i praktisk kommuneøkonomi.

Les også: Forstår ordførernes frustrasjon

- Skal vise ham i detalj
- Han har det vel travelt i valgkampen, men han er hjertelig velkommen hit, og han burde sette av en hel dag. Så skal han få snakke både med administrasjonen, ansatte og politikere fra alle partier. Da skal vi i detalj vise ham hva vi bruker pengene på, sier Thomassen til Nettavisen.

Håper å bli sittende
I 12 år har han vært en sentral politiker i Lillesand. I åtte år har han sittet som ordfører. Han stiller til valg som ordførerkandidat også i år og håper flertallet bestående av Høyre, Senterpartiet og Venstre skal holde de rødgrønne unna rådhuset.

- Stadig flere oppgaver
Lillesands Høyre-ordfører mener Stoltenberg driver skjønnmaling når han snakker om at det aldri har vært større overføringer til kommunesektoren.

- Stoltenberg har helt rett. Det har aldri vært sprøytet mer penger inn i kommunesektoren, men vi har heller aldri hatt flere oppgaver. Bare det store barnehageforliket har kostet oss millioner av kroner, sier Thomassen.

- Her i Lillesand har vi aldri hatt et større kommunebudsjett enn vi har nå. Men vi har heller aldri vært fattigere, sier han videre.

Ny skole til 200 millioner kroner
Ordføreren er stolt av hva kommunen har fått til, blant annet når det gjelder omsorgstjenester og en ny skole til 200 millioner kroner. Men det er en satsing som svir for innbyggerne, påpeker han.

- Har snudd hver krone
- Vi har en dyktig administrasjon og gode økonomer. Vi har snudd hver krone, og vi har måttet innføre eiendomsskatt for å betale renter og avdrag, forteller han.

Det har aldri vært sprøytet mer penger inn i kommunesektoren, men vi har heller aldri hatt flere oppgaver

For Høyre-ordføreren er det som å banne i kjerka, men han sier det ikke var noen annen utvei. Lillesand Høyre har et langsiktig mål om å fjerne eiendomsskatten igjen, men sier det ikke kan skje over natten. Eiendomsskatten ble innført i 2009, og mange betaler fra rundt 1000 til 1500 kroner. Men mange eiere av fritidsboliger betaler langt mer.

Håper på Erna
Thomassen sier han setter sin lit til Erna Solberg og håper Høyre sitter etter valget om to år.

- Da er jeg overbevist om at Erna Solberg vil se på kommunenes tjenestetilbud, sier han. Ifølge Thomassen hadde kommunene større økonomisk handlingsrom under den borgerlige regjeringen.

Lillesands ordfører tror ikke løsningen er å pøse stadig mer penger inn i kommunesektoren, men han ønsker seg statlig hjelp til å finansiere kapitalutgiftene når kommunene må ta store løft som skoleutbygging.

- Hadde vi fått kompensert kapitalkostnadene, kunne vi brukt mer ressurser på lærere og på innholdet i skolen, sier han.

- Har styrket kommuneøkonomien

Seks år med rødgrønn regjering har styrket kommuneøkonomien. Det hevdet kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) da hun tirsdag presenterte publikasjonen «Distriktspolitisk rekneskap».

Realveksten i inntektene til kommunesektoren har vært rundt 48 milliarder kroner fra 2005 til 2011. Det er en realvekst på 17 prosent, ifølge departementet. Rundt halvparten av inntektsveksten i perioden har vært frie inntekter.

I perioden fra 2005 til 2010 økte sysselsettingen i kommunesektoren med rundt 72.000 personer. Veksten i årsverk i samme periode har vært rundt 48.000, rundt 26 årsverk om dagen. I fireårsperioden fra 2001 til 2005 - da Høyres Erna Solberg styrte Kommunal- og regionaldepartementet - økte sysselsettingen med rundt 9000 personer.

Tjenestetilbudet er styrket i hele landet, både i omsorgssektoren og gjennom storstilt barnehageutbygging, ifølge departementet.

Også i 2012 har regjeringen lovet mer penger til kommunene. I samlet inntektsøkning er de lovet mellom fem og seks milliarder kroner. Mellom 3,75 og 4,25 milliarder er frie inntekter, ifølge Kommunal- og regionaldepartementet.

(Kilde: Regjeringen.no)

Les ordførerkandidat for Ap i Lillesand, Leif Vagles tilsvar til denne saken her.

- For unyansert
- Jo, det er krevende å være kommunepolitiker, jeg har selv sittet som ordfører, men det Arne Thomassen i Lillesand sier blir for unyansert. I de rødgrønnes regjeringstid har kommunene hatt den sterkeste reelle veksten i frie inntekter, og Lillesand har hatt en vekst 4 prosent over landsgjennomsnittet, sier statssekretær Dag Henrik Sandbakken (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet til Nettavisen. Han sier tallene er korrigert for økte kostnader og lønnsutvikling.

- Kommunene har fått nye oppgaver, men disse er fullfinansiert fra statens side, hevder statssekretæren.

Må forholde seg til rammene
- Det vil alltid være spørsmål om penger, men kommunene vil aldri få ubegrenset med midler. De må forholde seg til de rammene de får, og de må foreta prioriteringer, sier Sandbakken, som selv har fartstid som ordfører i Tynset kommune.

Kommunene må forholde seg til de rammene de får, og de må foreta prioriteringer

Til Lillesand-ordførerens bønn om statlig drahjelp for å kompensere kapitalutgifter sier Sandbakken dette:

- Vi har en rentekompensasjonsordning som kommunene kan benytte. Her legges det hvert år inn 2 milliarder kroner og potten skal bli på 15 milliarder kroner. Dette er en veldig god ordning det er stor etterspørsel etter denne kompensasjonsordningen, sier Sandbakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere