Gå til sidens hovedinnhold

Inviterer til atomkraftomvisning

Men USA står ikke på gjestelisten.

Iran får mye kritikk for sitt kontroversielle atomkraftprogram. Selv om Iran selv hevder det er et fredelig program de utvikler, har mange land i vesten mistenkt stormakten for å fremstille kjernevåpen.

Nå ser det derimot ut til at Iran ønsker å gjøre alt for å overbevise om at de ikke har noen skjulte hensikter.

USA ikke invitert
Ifølge BBC har Iran nemlig invitert utenlandske diplomater til en omvisning av deres kjernekraftverk. Invitasjonen, som ikke er bekreftet av Tehran, skal være rettet mot delegasjoner i Russland, Kina og EU.

USA skal derimot ikke stå på gjestelisten.

Det skal være en europeisk diplomat i Brussel som skal ha fortalt nyhetsbyrået Reuters at Iran har invitert flere ambassadører, som er tilknyttet International Atomic Energy Agency (IAEA), til et besøk på deres kjernekraftverk.

Omvisning om to uker
Det spekuleres i om omvisningen er planlagt til 15 og 16 januar, og både Bushehr og Natanz er blant kraftverkene som skal besøkes.

Selv om Teheran skal ha blitt pålagt en inspeksjon av IAEA virker det ifølge BBC som om denne omvisningen er rettet mot delegasjoner snarere enn inspektører.

Måtte utsette åpning
Både USA og EU har påført Iran sterke sanksjoner i et forsøk på å sette en stopper for Irans utvikling av Bushehr-kraftverket. Dette skulle etter planen åpnes i slutten av 2010.

Grunnet datavirus, visstnok av samme type som den norske regjeringens dataanlegg ble angrepet av for en tid tilbake, ble derimot åpningen av programmet noe utsatt.

En av Tyskland ledende datakonsulenter uttalte for litt siden at det ville ta tid å få atomprogrammet tilbake til samme form som det var før virusangrepet.

– Det vil ta to år for Iran å få sitt atomprogram tilbake i samme spor som i dag. Dette var nesten like effektivt som et militært angrep, men bedre fordi ingen omkom og det utløste ingen krig. Fra et militært ståsted var dette en enorm suksess, skal han ha uttalt.

Allikevel skal dette kraftverket være blant stedene delegasjonen skal besøke.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett