*Nettavisen* Nyheter.

Invitert på «Svineinfluensafest»?

IKKE GÅ: Hvis du eller barna dine skulle bli invitert på «svinfluensafest», så takk nei. Å spre en farlig sykdom er ingen god idé. Foto: (Scanpix)

Helsemyndigheter verden over advarer mot en ny trend der folk utsetter seg selv og barna for smitte.

16.07.09 12:38

(SIDE2:) Så langt har ikke trenden kommet til Norge, men smittefester er svært utbredt i Storbritannia og Australia.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå!

Ideen er at friske folk skal mingle med smittebærere, i håp om å selv få sykdommen. Poenget er å bygge opp immunforsvaret ved selvvaksinering, eller å få unnagjort sykdommen før den utvikler seg til å bli hissigere og resistent mot Tamiflu.

Les: Svineinfluensa knekker legevakten

Litt på samme måten som når det går vannkopper i barnehagen og alle blir syke på en gang og ferdig med det.

– Vi er jo kjent med at dette er noe det antroposofiske miljøet i Norge har drevet med lenge, hvor de arrangerer smitteturer, men det er spesielt innenfor barnesykdommer som for eksempel meslinger. de gjør dette framfor å vaksinere barna sine. Når det gjelder den nye influensaen vil det sikkert forekomme i Norge også, men ikke før det er flere som er smittet, sier Marit Rønning, avdelingsdirektør ved Avdeling for legemiddelepidemiologi ved Folkehelseinstituttet.

Unnagjort
Britiske mødre har diskutert svineinfluensafest på internettforumet mumsnet.com.

Der skrives det at de håper at barna vil få H1N1-viruset mens det er sommer på vår del av kloden, fordi de ser for seg at sykdommen vil være mye hissigere og verre å få om vinteren.

Nå har britiske helsemyndigheter gått ut og advart mot den økende trenden. En seks år gammel britisk jente døde i forrige uke av sykdommen.

– Vi har ikke hørt noe om at dette har skjedd i Norge. De som er smittet her har holdt seg isolerte og gjort det de har fått beskjed om, sier kommunikasjonsansvarlig ved Folkehelseinstituttet, Per Kristian Svendsen.

Han kjenner til at det holdes såkalte «Swine flu parties» i Storbritannia.

– Jeg vil fraråde det fordi vi ser at det på verdensbasis er unge og tilsynelatende friske mennesker som har blitt alvorlig syke og dødd av denne influensaen. Det er en risikosport som man må vurdere konsekvensene av, sier Rønning til Side2.

Uansvarlig
Australske myndigheter påpeker, ifølge Sydney Morning Herald, at man fortsatt ikke vet nok om viruset og at det er uansvarlig å utsette barn for smitte.

– Noen reagerer nesten ikke på sykdommen, mens andre kan få en svært alvorlig reaksjon. Mange som er smittet blir bare moderat syke og vet ikke engang at de har viruset. Kanskje sender du barnet ditt på svineinfluensafest, de får sykdommen i moderat form, for så å smitte noen på skolen sin som har astma og dermed ekstra sårbar for alvorlige komplikasjoner, sier president ved Australian Medical Association, Brian Morton.

Legevakta sprengt
Nettavisen skrev i går at legevakta i Oslo ikke lenger har kapasitet til å kjøre hjem til pasienter for å sjekke dem for svineinfluensa, fordi pågangen er for stor.

– På legevakten i Oslo har de nå et eget svineinfluensamottak, slik at eventuelle smittebærere holdes atskilt fra andre pasienter. Vi anbefaler folk som tror de kan være smittet å ringe fastlegen sin, og ikke gå inn på legekontoret hvor de kan utsette andre for smitte, sier Svendsen til Side2.

Doblet på én uke
Folkehelseinstituttets nettsider står alle faktiske Influensa A (H1N1) listet opp, og det viser en voldsom utvikling den siste uka.

7. juli, var det registrert 41 tilfeller av denne influensatypen i Norge, mens det i går var registrert 76 smittede.

Det er nær en dobling på én uke.

Annonsebilag