De skeive organisasjonene inviterte mandag klokka 19.30 til en felles solidaritetsmarkering på Rådhusplassen i Oslo. Den ble avlyst få timer før den skulle starte.

– De skeive organisasjonene i Norge skulle samles og alle som ønsket å vise sin solidaritet var invitert til å komme. Politiet kom mandag ettermiddag ut med en tydelig anbefaling om at arrangementet måtte avlyses. Arrangementet er derfor avlyst, heter det i en kunngjøring som ble lagt ut på Oslo Prides Facebook-side klokka 17.20.

– Forstår at folk er frustrerte

– Vi er lei oss for at vi nok en gang må ut med et budskap om at en pride-markering nok en gang må avlyses. Det er feil, slik politiet påstår, at dette var ment å være et lite arrangement. Vi forstår at folk nå er frustrerte og likevel ønsker å samles. Det vil dessverre bli uten innslag, appeller og musikk fra scenen på rådhusplassen, sier Inger Kristin Haugsevje, leder av Oslo Pride, ifølge meldingen.

– Kjærlighet og mangfold skal feires, ikke trues til stillhet, het det i meldingen Oslo Pride la ut på sine nettsider før arrangørene måtte slå retrett.

Nyhetsstudio: Få de siste oppdateringene

Rett før klokka 15 kom meldingen om at politiet i Oslo fraråder at arrangementet avholdes. Til Aftenposten opplyste politiet at det opprinnelig var skissert et mindre arrangement.

Terrortrusselen vurderes fortsatt som «ekstraordinær», ifølge PST.

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten. Derfor anbefaler vi at det ikke blir gjennomført, sa Martin Strand, stabssjef ved politiet i Oslo på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, gikk ut på Facebook og ba folk følge politiets siste råd.

– Vi står skulder ved skulder med Oslo Pride, det skeive miljøet og deres arrangementer i tida som kommer. Oslo er klare til å bistå og bidra med hjelp og støtte, lød meldingen fra Johansen.

Les også: Råder Pride til å droppe solidaritetsmarkering

Oslo Pride begrunnet ønsket om en markering med behovet for å samles etter skytingen natt til lørdag der to menn i 50- og 60-årene ble drept og 21 mennesker skadd.

De planla musikalske innslag og taler, og folk ble oppfordret til å ta med seg flagg og de parolene de hadde tenkt å gå i Pride-toget med lørdag.

Det ble meldt at markeringen var godkjent av politiet og at Oslo kommune ville legge til rette for et universelt utformet og rusfritt arrangementet.

Les også: Tusenvis i spontant Pride-tog lørdag

Holdt spontan markering lørdag

Også Pride-paraden som skulle gått av stabelen lørdag ble avlyst etter råd fra politiet. Det ble likevel holdt en spontan markering som begynte med noen hundre deltakere og endte opp med flere tusen. Deltakerne gikk fra Grønland og endte opp på Hambros plass foran utestedene der skytingen skjedde.

Guro Jabulisile Sibeko, som er aktiv i debatten for homofiles rettigheter, fortalte til Nettavisen at hun ikke var fornøyd med politiets avgjørelse lørdag.

– Jeg synes det var en feil avgjørelse. Oslo Pride har ikke noe valg, de er nødt til å følge politiets oppfordring. Men jeg synes politiet burde hentet inn alle mulige ressurser, det er ikke slik vi reagerer på terror, uttalte hun.

Les også: En kom for å drepe, en annen kom for å redde

Friga navnet på de drepte

Mandag friga Oslo politidistrikt navnet på de to drepte i skytingen. Det var Kåre Arvid Hesvik født i 1962 og Jon Erik Isachsen født i 1968 som ble drept natt til 25. juni.

London Pub og Per på hjørnet på C. J. Hambros plass var åsted for skyteepisoden natt til lørdag. Zaniar Matapour (43) ble mandag varetektsfengslet i fire uker, siktet for drap, drapsforsøk og terror etter at han åpnet ild mot gjester på utestedene.