*Nettavisen* Nyheter.

IP-telefoni umulig å avlytte

Tradisjonelle avlyttingsmetoder fungerer ikke på kryptert telefoni over internett, noe som betyr at terroraksjoner og narkotikatrafikk kan planlegges uten risiko for avlytting. Politiet er oppgitt.

26.03.04 13:59

- Vi har mye jobb, sier Bente Storestø, politiinspektør i Politidirektoratet, til ITavisen business.

Kriminelle har fått et nytt verktøy for å lure politiet. Mens politiet avlytter stadig flere fasttelefonsamtaler, er det mulig at narkotikasmuglere og terrorister tar i bruk ny teknologi for å fortsette sin ulovlige virksomhet.

Funker ikke
De vanlige avlyttingsmetodene virker nemlig ikke på såkalt datatelefoni, som er blitt stadig mer populært på grunn av lave priser.

- Ip-telefoni i seg selv trenger ikke være kryptert, men via programvare eller maskinvare kan man aktivisere kryptering, forteller ansvarlig for forretningsutvikling i Cisco, Nils Ove Gamlem til nettstedet.

Ip-telefoni er nå på full fart ut i markedet, og Cisco er en av leverandørene av slike løsninger.

- Når man benytter seg av 56-bits-krypteringsteknologi, finnes det 72.000 milliarder ulike kombinasjonsmuligheter, og koden for dekryptering ligger i én av dem, sier Anders Paulshus, forsker ved nasjonal sikkerhetsmyndighet på Kolsås, til avisen.

Vanskelig å løse
Verken Oslo politikammer, Økokrim eller Politidirektoratet ønsker å uttale seg om saken. En anonym kilde hevder overfor ITavisen Business at politiet verken har kontroll er kunnskap om kryptert ip-teknologi.

- Det er større utfordringer i forhold til dette med teknikken og teletilbyderne – vi har mye jobb, sier Bente Storestø, politiinspektør i Politidirektoratet i en knapp kommentar til ITavisen.

Det er heller ingen hjelp å få fra leverandørene. Cisco forteller at de ikke har tilgang til kodene, og kan dermed ikke skru av krypteringsfunksjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.