Network Norway jobber for tiden hardt med å komme skikkelig inn på mobilmarkedet med Norges 3. mobilnett, og begynner året med et skikkelig prisras på datatrafikk. Dette gjør de samtidig som de bryter Netcoms iPhone-monopol.

Selskapet som eier blant annet One Call og Lebara Mobile har bestemt seg for å bedrive parallellimport av iPhone til Norge, uten å ha en egen avtale med Apple.

Gråimport av iPhone
- Som de fleste har fått med seg så forsøker vi å bryte duopolet i Norge, og da sier det seg selv at vi synes ikke synes monopol er noe fristende. Fra klokken 13 i dag vil vi derfor begynne å selge iPhone i Norge, fortalte Network Norways direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg på en pressekonferanse onsdag.

I første omgang vil Network Norway selge iPhone 3G 16 GB med 0-24 måneders bindingstid til bedriftsmarkedet, men legger ikke skjul på at One Call og Lebara trolig vil komme etter i løpet av kort tid.

Hvordan selskapet får tak i telefonen ønsker derimot ikke selskapet å si noe særlig om.

- Dette er parallellimport. Vi får den fra en aktør som får den fra Apple. Apple og NetCom vil nok forsvare sitt monopol, og vi ønsker ikke å fortelle hvilken aktør vi får den fra, forteller Guldberg.

Netcom er avslappet
- Gråimport og parallellimport er vi kjent med. Det eneste som er nytt er at en operatør nå gjør det. Vi forholder oss til avtalen vi har med Apple, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til Nettavisen om denne avtalen.

Han vil ikke kommentere om dette er noe de vil se nærmere på.

Kraftig kutt i dataprisen
Samtidig med denne annonseringen ruller også Network Norway ut en betydelig mer attraktiv prisplan på datatrafikk i Norge. I dag tar NetCom 20 kroner per megabyte for å bruke mobilt bredbånd uten fastpris, Telenor tar 12,5 kroner – og One Call er prisledende med sine 4 kroner. Dette knuser nå Network Norway med å ta 99 øre per megabyte hvis du ikke betaler for en egen pakke.

- Dataprisene er en melkeku for aktørene. I snitt koster en megabyte med vanlig megabytepris 4,7 kroner hvis vi tar høyde for maksprisen. De som har en fastpris betaler i snitt 0,2 kroner per megabyte. Produksjonsprisen for teleoperatørene er den samme, påpeker Arne Igesund, ansvarlig for datatjenester i Network Norway.

Ingen makspris så langt
Foreløpig har ikke selskapet noe pristak per dag slik NetCom og Telenor har.

- Vi regner med å ha en makspris på datatrafikk i stand i løpet av første halvår. Vi synes Telenors 75 kroner per dag er litt for mye, og synes Netcoms 20 kroner er mer riktig, sier han.

One Call og Lebara har så langt ikke annonsert noen prisendringer på sine abonnement, men konsernsjef Ingvild Myhre sier til Nettavisen at det er snakk om dager før det også vil komme endringer hos disse selskapene som retter seg inn mot privatmarkedet.

Oppdatering: One Call har nå sendt ut pressemelding der de informerer at også de nå innfører 99 øre per megabyte fra og med 8. januar.