Gå til sidens hovedinnhold

Irak advarte mot angrepsplaner dagen før Paris-terroren

Myndighetene i Irak advarte mot at ekstremistgruppen IS planla angrep mot flere land i løpet av kort tid dagen før terrorangrepet i Paris.

Det går fram av et notat som irakisk etterretning sendte til flere land som deltar i militæroperasjonene mot IS. Nyhetsbyrået AP har sett notatet, og opplysningene er bekreftet av flere irakiske etterretningskilder.

I tillegg bekreftet Iraks utenriksminister Ibrahim al-Jaafari søndag at Frankrike, USA og Iran ble advart om mulige angrep.

En kilde i en av de franske sikkerhetstjenestene sier de mottar denne typen advarsler hele tiden. Men de irakiske kildene hevder de ga franskmennene en rekke konkrete opplysninger om hva som kunne skje.

Franske myndigheter skal blant annet ha blitt advart om angripere som var blitt trent i Syria og sendt tilbake til Frankrike.

– 24 gjerningsmenn

En «sovende» terrorcelle i Frankrike samarbeidet med angriperne som kom fra IS' viktigste by Raqqa i Syria for å gjennomføre terroraksjonen i Paris, ifølge de irakiske kildene.

De hevder at så mange som 24 personer var involvert i terroraksjonen. 19 angripere og 5 som bidro med logistikk og planlegging

Disse opplysningene er ikke bekreftet av vestlige myndigheter eller etterretningsorganisasjoner. Franske myndigheter har opplyst at sju gjerningsmenn mistet livet i terroraksjonen, og at én trolig er på frifot. 26 år gamle Abdeslam Salah er nå ettersøkt over hele verden.

– IS-sjefen ga ordren

Ordren om terrorangrep i flere land kom fra IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi, ifølge notatet som irakisk etterretning sendt ut torsdag.

Han skal ha beordret angrep mot Russland og Iran, i tillegg til landene i den vestlig-ledede koalisjonen som kjemper mot IS. Planen skal ha vært å gjennomføre bombeattentat, skyteangrep og gisselaksjoner i løpet av få dager.

Myndighetene i Tyrkia avverget et stort angrep i Istanbul samme dag som terroren rammet Paris, ifølge en tyrkisk tjenestemann som nyhetsbyrået AFP har snakket med.

Han forteller at fem personer ble pågrepet i den tyrkiske storbyen fredag. En av dem var et IS-medlem med forbindelser til britiske Mohammed Emwazi, bedre kjent som «Jihad John».

Emwazi antas å ha blitt drept i et amerikansk luftangrep mot IS i Syria torsdag.

(©NTB)

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken