RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak, Greenspan og arbeid i fokus

Sist oppdatert:
Det kan bli nervøst i oljemarkedet denne uken mens alles øyne er festet på valget i Irak. Les iMarkedet.nos gjennomgang av den kommende uken i aksjemarkedet
Oslo Børs steg 0,09 prosent forrige uke, og kan dermed avslutte januar med en oppgang på nærmere 2 prosent dersom det ikke skjer noe spesielt på månedens siste dag, i dag mandag.

I samme periode har teknologitunge Nasdaq opplevd en oppgang på kjedelige 0,08 prosent sist uke, og en nedgang på 6,66 prosent siden nyttår. S&P 500 steg også forrige uke med 0,03 prosent mens den siden nyttår har falt 3,5 prosent.

Olje

Norsk Hydro falt 0,61 prosent sist uke, mens Statoil steg 0,8 prosent. Hadde det ikke vært for fredagens fall hadde kursen vært mye sterkere.

Men det kan gå mot nye fall denne uken. Grunnen er at mye av momentet som har drevet oljeprisen i været den siste uken er borte.

Valget i Irak gjøres unna, forhåpentligvis med mindre vold enn ventet, og OPEC har bestemt seg for å ikke røre produksjonskvotene.

Samtidig er ser man at kuldeperiode i de nordøstlige delene av USA vil avta.

Inflasjon, renter og Irak

Onsdag er det rentemøte i USA, og alle venter på en renteheving på 25 basispunkt til 2,5 prosent. Uansett vil man avvente hvordan Federal Reserve har kommet frem til sin rentesetting, noe som kan sette i gang nye inflasjonsspekulajoner.

Uansett vil situasjonen i Irak være utslagsgivende. Går valget bra vil markedet trekke et lettelsens sukk. Dersom valget ender opp i et enda verre kaos enn det har vært så langt, kan det sende aksjer i dvale.

På fredag kommer også Non-Farm Payrolls, som er det viktigste makrotallet neste uke. Det er ventet at 215.000 nye jobber ble skapt i januar, opp fra 157.000 i desember.

Disse tre begivenhetene vil prege neste ukes marked, sammen med utviklingen i oljeprisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere