RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak nær åpning av den nordlige eksportruten

Sist oppdatert:
Det er nå ventet at Irak vil sette igang igjen oljeeksporten gjennom den nordlige rørledning til Middelhav i løpet av to til tre uker
Det opplyser en bransjekilde til Dow Jones Newswiresa mandag morgen.

Kilden sier at tidspunktet for åpningen vil bli holdt hemmelig i frykt for nye sabotasjeangrep. Rørledningen har vært stengt siden amerikanerne gikk i landet i mars i fjor, og har vært rammet av flere sabotasjeangrep.

- Rørledningen er reparert og klar, og kan åpnes når som helst, men de ønsker å være sikre på at sikkerheten er god nok til å beskytte den, sier kilden til Dow Jones.

Irak eksporterer nå olje kun gjennom Basra-terminalen. Raffineriene i Europa vil bli meget fornøyde når eksporten kommer i gang igjen via havnebyen Ceyhan i Tyrkia. De sliter med manglende leveranser og stadig lavere lagre på grunn av problemene oljefrakten ut av Svartehavet har opplevd siden i høst.

På grunn av mye dårlig vær og nye restriksjoner for trafikken i Bosporus-stredet har gitt lange køer av tankskip, som må vente 18 dager for å kunne passere inn, og nærmere 10 dager for å gå ut igjen.

Rørledning fra Iraks oljefelt i nord vil kunne øke landets eksportkapasitet fra dagens 1,6 millioner fat pr. dag til 2,2 millioner fat pr. dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere