RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irak sliter med oljeproduksjonen

Sist oppdatert:
Irak sliter nå med tekniske problemer i sin sørlige oljeproduksjon, mens eksporten fra de nordlige feltene fortsetter å være meget begrenset
Det opplyser en talsmann for Iraks oljemyndigheter til nyhetsbyrået Dow Jones tirsdag.

Det er nå mangel på olje for eksport fra de nordlige feltene i Irak, og eksporten gjennom rørledningen til den tyrkiske middelhavshavnen Ceyhan er midlertidig stanset.

Samtidig har produksjonen fra de store sørlige feltene falt med 190.000 fat pr. dag det siste døgnet på grunn av tekniske problemer. Det er ikke ventet at det får noe å si for eksporten gjennom oljeterminalene ved Persiabukta foreløpig, men blir problemene langvarig kan det gi utslag.

Irak eksporterer daglig 1,4-1,5 millioner fat råolje fra produksjonen i sør.

- Det har ikke vært noe pumping fra Kirkuk til Ceyhan siden lørdag og rørledningen vil sannsynligvis ikke pumpe før torsdag, sier talsmannen til Dow Jones.

Feltene rundt Kirkuk produserer nå rundt en halv million fat pr. dag, og av dette går omkring 380.000 fat til raffinering for salg innenlands. Irak har nå 2,2 millioner fat i lager i Ceyhan, mens kapasiteten er 7,6 millioner fat.

Den nordlige rørledningen har vært gjenstand for en rekke sabotasjeangrep siden Irak-krigen og har i lange perioder vært stengt for reparasjoner eller av sikkerhetsmessige hensyn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere