Amnesty International sier Norge tvangsreturnerer irakere i strid med FN-råd. Organisasjonens generalsekretær i Norge hevder det er innenrikspolitiske hensyn som gjør at justisministeren nå vil være «hardere i klypa» når det gjelder tvangsretur.

Les også: - Vil være hardere i klypa

- Generell utrygghet
- Etter det vi forstår sendes de til sentrale deler av Irak. Dette er områder med en generell utrygghet. Det er dels lovløse tilstander og en rekke mindre konflikter. Sist, men ikke minst er det slik at flyktninger som blir tvangsreturnert fra vesten kan bli plukket ut som mål fordi kriminelle tror de har penger, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til Nettavisen.

Har returavtale med Irak
Natt til søndag ble 30 irakere uten lovlig opphold i Norge satt på et chartret fly og transportert til Bagdad. Mer enn 60 politifolk eskorterte dem ut av landet. Det er første gang norske myndigheter gjennomfører en slik tvangsutsendelse til Irak. Det er returavtalen Norge skrev under med irakiske myndigheter 15. mai i år som gjør dette mulig.

Særlig bekymret for straffedømte
Egenæs sier de særlig er bekymret for hva som venter de 11 straffedømte som var en del av gruppen på 30.

- Vi regner med at irakiske myndigheter vil være spesielt interessert i dem. Vi tar det likevel for gitt at Norge har fått de nødvendige forsikringer når det gjelder den videre behandlingen av disse, sier han.

Egenæs understreker at Amnesty ikke kritiserer at folk som har fått avslag på sin asylsøknad og nekter å reise blir sendt ut.

- Men er det folk fra et område gjør at FN mener det bør få midlertidig opphold, sier Egenæs.

- Innenrikspolitisk signaleffekt
Særlig Fremskrittspartiet, men også Høyre har gjentatte ganger kritisert regjeringens asylpolitikk. Egenæs tror den rødgrønne regjeringen nå gir etter for opposisjonens press for en tøffere asylpolitikk.

- Jeg tror dette først og fremst handler om en innenrikspolitisk signaleffekt mer enn problemet med å ha disse irakerne i Norge. Regjeringen har analysert seg fram til at noe av sosialdemokratenes problem i Europa er at de blir ansett å være for milde i flyktningepolitikken. Derfor tror jeg dette er en bevisst politikk for å ta dette trumfkortet fra opposisjonen, sier Egenæs.

Les også: 30 irakere sendt hjem