RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Irakerne trosset al Qaidas drapstrusler

Foto: ALI AL-SAADI (AFP)
Sist oppdatert:
Til tross for drapstrusler fra al Qaida har de fleste irakere brukt stemmeretten. 38 av dem måtte bøte med livet.

60 prosent av de irakiske stemmeberettigede brukte stemmeseddelen under søndagens valg. Dermed har de fleste irakere trosset faren fra al Qaida som har truet med å drepe personer som våger å stemme i det nye demokratiet. Al-Qaida mener at valget bare blir gjennomført for å gi de sjiamuslimske lederne legitimitet.

Størst var oppmøte i den regionene Arbil og Kirkuk der 70 prosent møtte opp.

Al-Qaida hadde før valget truet med aksjoner mot valglokalene, og søndag var det Bagdad som fikk den verste støyten der rundt 70 bomber falt i de sunniske områdene. Byene Fallujah, Baquba, Samarra og andre områder fikk også føle al Qaidas voldelige nærvær.

38 døde
200.000 politi og soldater var på jobb i Bagdad-området. Likevel ble 38 personer drept og 110 mennesker skadd under valgdagen.

Stemmesedlene er ennå ikke telt opp, men så langt leder Iraks sittende statsminister Nouri al-Maliki i ni av Iraks 18 provinser. Malikis parti leder i områdene dominerte av sjiamuslimer, mens motstanderen Ayad Allawi leder i de sunnidominerte områdene.

Lenge til valgresultat
Det offisielle valgresultatet i Irak vil ikke være klart før i slutten av mars. Etter dette vil det trolig gå flere måneder med forhandlinger før et nytt styre er klart i Irak.

Dette var det andre valget i Irak siden Saddam Hussein ble veltet i 2003. Denne gangen var sunnimuslimene sterkt representert ved valglokalene i motsetning til i 2005 da mange av dem boikottet valget, skriver nyhetsbyrået AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere